MILIJARDU EURA MANJE

Španjolska snizila procjenu prihoda od poreza na ekstraprofit

22.02.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Španjolska vlada planira prihod od poreza na neočekivanu dobit energetskih kompanija i banaka od oko šest milijardi eura, rekla je ministrica za proračun Maria Jesus Montero, snizivši planirani iznos za milijardu eura.

Španjolska je uvela privremeni porez na neočekivanu dobit velikih energetskih kompanija i banaka i početno je u 2023. i 2024. planirala prihod od sedam milijardi eura, koji je planirala usmjeriti u ublažavaje krize životnog standarda.

Nakon amandmana usvojenih u parlamentu planirani prihod snižen je na šest milijardi eura.

„Očekivani prihod od poreza (u 2023) iznosit će u energetskom sektoru 1,7 milijardi eura, a u bankovnom sektoru 1,3 milijarde eura, odnosno ukupno tri milijarde eura godišnje”, kazala je Montero u utorak.

„Ubiranje poreza u oba slučaja uključuje savim podnošljiv iznos, s obzirom na veličinu dobiti, i ni u kom se slučaju ne može smatrati konfiskacijom, već nametom razmjernim dobiti", naglasila je ministrica.

Kompanije su prvu polovinu iznosa morale platiti do 20. veljače, a Montero je navela da su energetske kompanije do sada uplatile 817 milijuna eura, a banke 637 milijuna eura.

Banke i energetske kompanije trenutno izvješćuju o rekordnoj dobiti, napominje Reuters.

U studenom središnja banka procijenila da će vlada porezom u ovoj i idućoj godini prikupiti ukupno pet milijardi eura, nakon što je Kongres usvojio izuzeće za regulirane poslovne aktivnosti i inozemne podružnice domaćih tvrtki.

Senat je odobrio porez, uz izuzeće većine manjih domaćih zajmodavaca i podružnica stranih banaka.

Naftna kompanija Repsol nedavno je zbog poreza tužila državu pred Visokim sudom, pridruživši se udrugama banaka i energetskih tvrtki koje se također protive privremenom nametu.