tražila fina

Sokol Marić pred zaključenjem stečaja

10.08.2021 u 15:24

Bionic
Reading

Privremeni stečajni upravitelj Sokol Marića, zaštitarske tvrtke kojoj je osnivač Zlatko Marić, predao je izvještaj kojim predlaže zainteresiranim osobama da u roku od 15 dana uplate 15.000 kuna predujma za namirenje troškova prethodnog i otvorenog stečajnog postupka.

“Ukoliko nitko ne predujmi navedeni iznos, predlažem da se u skladu s odredbama Stečajnog zakona donese rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka”, navodi se u izvješću stečajnog upravitelja Ive Žiže napravljenog krajem srpnja, a objavljenom u utorak.

Dodaje se i da se pozivaju zainteresirani za namirenje troškova stečaja jer “imovina stečajnog dužnika, koja bi ušla u stečajnu masu, nije dovoljna ni za namirenje troškova toga postupka”.

Izvješće privremenog stečajnog upravitelja uslijedilo je nakon što je zagrebački Trgovački sud u ožujku donio rješenje kojim se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Sokol Marićem.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći kako je sredinom veljače Sokol Marić imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 286 dana, u ukupnom iznosu od 360.250 kuna, u koji iznos je uračunata kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima.

Prema podacima o broju zaposlenih koje je dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za potrebe podnošenja prijedloga za pokretanje stečajnoga postupka dužnik ima 20 zaposlenih, isticalo se u prijedlogu Fine iz veljače.

Sokol Marić d.o.o još je u predstečaju lani u srpnju podnio zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja navodeći kao razlog neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana.

Prijedlog za pokretanjem stečaja potpisali su predsjednik i članovi uprave Zlatko Marić, Ante Perčin i Kristian Marić, a uslijedio je nakon rješenja kojim se potvrđuje da su vjerovnici u predstečajnom postupku prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja te tvrtke od koje su potraživali oko 180 milijuna kuna.

“Ono što želimo naglasiti je činjenica da je društvo po prihvaćenom planu restrukturiranja, dva mjeseca prije isteka podmirilo obveze prema vjerovnicima društva. Isto tako, obzirom da navedeno društvo više nema nijednog aktivno zaposlenog zaštitara, kao ni jedan ugovor o obavljanju poslova privatne zaštite, poslovna odluka vlasnika i uprave je da je održavanje aktivnom pravne osobnosti društva Sokol Marić za budući period poslovno nepotrebno te je u tom kontekstu pokrenut postupak stečaja’’, isticali su tada iz Sokol Marića.