ŠOK U VARAŽDINU

Srušene sve tužbe za konvertirane kredite, nitko nema pravo na obeštećenje!

16.06.2023 u 08:47

Bionic
Reading

Županijski sud u Varaždinu na sjednici sudaca Građanskog odjela zauzeo je pravno stajalište da potrošači korisnici kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju u euro nemaju pravo na obeštećenje ni za preplaćene kamate, ni za preplaćeni tečaj iz osnovnog ugovora o kreditiranju.

Sjednica je održana 7. lipnja 2023., sudjelovalo 12 od 13 sudaca tog odjela. Zaključak da korisnici kredita u švicarcima koji su obavili konverziju nemaju pravo na obeštećenje donesen je jednoglasno, javlja Jutarnji list.

'Pravno stajalište koje je zauzeo Građanski odjel Županijskog suda u Varaždinu obvezujuće je za sva sudska vijeća tog suda koja će rješavati predmete u povodu tužbi korisnika kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju' rekao je listu glasnogovornik varaždinskog suda Igor Pavlic. Suci su čekali stajalište Vrhovnog suda, a kako toga stajališta nema, zaključili su da spisi ne mogu čekati na rješavanje unedogled.

'Moramo ih rješavati, a da bismo ih rješavali, morali smo zauzeti pravno stajalište', kazao je Pavlic.

Na Županijskom sudu u Varaždinu u ovom trenutku na rješavanje čeka 49 sudskih predmeta u povodu tužbi korisnika kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju. Svi oni od banaka traže obeštećenje za preplaćene kamate i preplaćeni tečaj iz osnovnog ugovora o kreditiranju.

Jutarnji podsjeća da za rješavanje individualnih tužbi korisnika kredita u švicarcima koji od banaka traže obeštećenje nadležni su općinski sudovi, a županijski rješavaju žalbe na presude sudova prvog stupnja.

Prosvjed udruge Franak - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Županijski sud u Varaždinu algoritamskom nasumičnom dodjelom spisa dolaze predmeti iz čitave Hrvatske, a ne samo s područja nadležnosti tog suda. A što o ovom potezu misle na Vrhovnom sudu, u Jutarnjem su pitali glasnogovornika najvišeg suda u državi, Željka Pajalića.

'Vrhovni sud ne može takve stvari komentirati. To je nadležnost suda koji je zauzeo takvo pravno stajalište i ono je obvezujuće samo za vijeća tog suda', rekao je Pajalić.