PRITISAK BANAKA

Smajo: Lalovac mi je rekao da će Ustavni sud i HDZ srušiti konverziju

Denis Smajo na jednoj od konferencija za novinare Udruge Franak

Denis Smajo na jednoj od konferencija za novinare Udruge Franak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Denis Smajo, koordinator Udruge Franak u intervjuu Jutarnjem listu najavio je ostavku jer će, prema njegovim informacijama, Ustavni sud neposredno nakon izbora srušiti odredbe zakona o konverziji kredita u štvicarcima

'Odlučio sam da ću se potpuno povući... Shvatio sam da smo mi samo pijuni u velikoj igri, u kojoj običan čovjek teško može pobijediti', kaže Smajo.

Otkriva da mu je ministar financija Boris Lalovac 4. listopada rekao da je Ustavni sud već počeo raditi na predmetu. Tvrdi da će se dan ili dva nakon izbora dogoditi suspenzija ili rušenje zakona te da su u tome sudjelovali visokopozicionirani bankari i neki članovi HDZ-a.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Povodom intervjua Denisa Smaje u ponedjeljak se oglasila Udruga Franak priopćenjem u kojem navodi da su medijski napisi o padu Zakona o potrošačkom kreditiranju na Ustavnom sudu direktno miješanje u rad Ustavnog suda te da je to zakonom zabranjeno.

'Mi želimo vjerovati da su hrvatske institucije još uvijek hrvatske i da brinu za interes svojih građana. Oštro osuđujemo ovakvo vršenje pritiska na Ustavni sud!', navode iz Udruge Franak.

Predstavnici iz Udruge Franak napominju kako banke imaju pravo podnijeti ustavnu tužbu i tražiti ispitivanje usklađenosti ovog zakona s Ustavom Republike Hrvatske, ali da, isto tako, Udruga Franak ima pravo tražiti ispitivanje ustavnosti. Dodaju kako je njihova tužba Ustavnom sudu još uvijek na čekanju pa predlažu da, prije nego se krene u ocjenu ustavnosti ovog zakona, Ustavni sud razmotri njihovu tužbu.

Predstavnici Udruge podsjećaju kako je izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama jednoglasno usvojilo 105 saborskih zastupnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!