SAMODOL O AGROKORU

'Slučaj Belje još je na Upravnom sudu, na kojem nismo nikad izgubili'

08.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Odluku Ustavnog suda koji je odgodio Agrokorovu obvezu preuzimanja Belja za šest mjeseci, prokomentirali su za tportal Ante Samodol, bivši predsjednik Hanfe koji je u listopadu 2011. naložio Ivici Todoriću da ponudi otkup preostalih dionica za 800 milijuna kuna, i Petar Brkić, investicijski savjetnik Abacus brokera. Iz Agrokora poručuju da ne mogu komentirati slučaj preuzimanja Belja dok traje sudski proces

Ustavni sud je u ponedjeljak presudio u korist Agrokora, nakon što je Todorićev koncern odbio poslušati rješenje Hanfe prema kojem mu je u rujnu 2007. nastala obveza za preuzimanje dionica Belja, i podnio ustavnu i upravnu tužbu protiv državne agencije. Što o tome misli Ante Samodol, koji je bio na čelu Hanfe, kada je donijela odluku koja bi mogla koštati Agrokor oko 800 milijuna kuna

'Nije mi poznato da je slučaj sličan ovome, u kojemu je tobože nastupila šteta Agrokoru, do sada završio na Ustavnom sudu. Ne bi htio komentirati, s obzirom na to da je cijeli slučaj na Upravnom sudu, samo ću reći da Hanfa na Upravnom sudu nije nikad izgubila. Mislim da je ključno naglasiti da obveza za preuzimanje ne nastupa po Hanfinom rješenju, ono je samo deklarativno, nego po sili zakona. Bilo koji dioničar mogao je tužiti Agrokor', komentirao je Ante Samodol, donedavni predsjednik Hanfe za tportal.

Agrokor je odbio poslušati Hanfu tvrdeći da je u postupku preuzimanja Belja djelovao zajednički s državom. U jučerašnjoj odluci Ustavnog suda doneseno je privremeno rješenje kojim se Todorićeva tvrtka zaštitila od ovrha koje su mogli poduzeti dioničari na temelju rješenja Hanfe. 'U slučaju da Upravni sud poništi Hanfinu odluku, bilo bi teško natjerati nekoliko tisuća vlasnika dionica na povrat primljenog novca', stoji u obrazloženju koje potpisuje sutkinja Jasna Omejec.

Za Petra Brkića, investicijskog savjetnika Abacus brokera, odluka je neuobičajena, odnosno neobičan je izbor institucije na kojoj se rješavao proces vezan za preuzimanje Belja.

'Ovo je neuobičajeno, ali je rezultat očekivan što se tiče Agrokora. Nisam čuo da se do sada Ustavni sud bavio procesima vezanima za preuzimanje, zanimljivo je da neku odluku donesu za tjedan-dva, a neke stvari im stoje po pet-šest mjeseci u ladicama. Očito je da je Agrokorov slučaj na Ustavnom sudu došao na red prije drugih', kazao je Brkić za tportal.

Premda investicijski savjetnik Abacus brokera ne sumnja da je Ustavni sud donio odluku sukladno zakonu, a neobično mu je što su se stavili iznad Hanfe. 'Hoće li sada i Škegro tražiti na Ustavnom sudu zaštitu od Hanfe?' komentirao je Brkić.

Podsjeća da su se neke tvrtke već oglušivale na Hanfina rješenja vezana uz preuzimanja, za što ne postoji adekvatna prisila, ali je uvjeren da Agrokor ne može dopustiti luksuz ignoriranja: 'Nije to zbog ugleda u javnosti, nego zbog poslovne zajednice, žele li podići neki kredit obveza za preuzimanje mora se voditi u knjigama i za to moraju postojati rezervirana sredstva.'

Iz Agrokora su nam poručili da ne mogu komentirati rješenje Ustavnog suda s obzirom sudski proces oko ponude za preuzimanje Belja još uvijek traje.