FINANCIJSKO ISCRPLJIVANJE?

Slovenski sindikati protiv prodaje Mercatora Todoriću

30.11.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Slovenski sindikat zaposlenih u trgovini u utorak je izrazio protivljenje prodaji trgovačkog lanca Mercator te najavio akcije protiv Nove Ljubljanske banke (NLB) ako ta banka, kao koordinator postupka prodaje natpolovičnog paketa dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, bude inzistirala na nastavku pregovora s Agrokorom.

"Svjesni smo da banke ne mogu dugoročno biti vlasnik trgovačkog poduzeća, ali smo zabrinuti zbog nesposobnih vodstava u bankama, u prvom redu u NLB-u", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani tajnik sindikata zaposlenih u trgovini Ladislav Rožič.

Predstavnici sindikata zaposlenih u Mercatoru i predstavnici strukovnog sindikata trgovine rekli su da su zabrinuti praksom koja je pokazala kako banke dionice što su ih zaplijenile slovenskim kompanijama žele što prije prodati, čime se ugrožavaju radna mjesta i izazivaju stečajni postupci.

"Bojimo se da bi i Mercator mogao postati sličan primjer, da će biti kupljen bez novca, te da će kupac u kasnijoj fazi kredite otplatiti njegovim financijskim iscrpljivanjem", rekao je Rožič.

Budući da NLB kao vlasnica desetine dionica, a posredno i vlasnica paketa dionica koje u Mercatoru ima Pivovarna Laško, diktira, u prodajnom konzorciju s ostalim bankama suvlasnicama Mercatora, prodaju natpolovičnog paketa dionica, Rožič je rekao da je sindikat spreman i na prosvjede protiv vodstva NLB-a, uključujući i prijetnju da zaposleni u trgovini zatvore svoje račune u NLB-u. Ulazak Agrokora u Mercator podupiru neki jaki lobiji u Sloveniji, rekao je Rožič.

Dodao je da je Agrokor ponudio zaposlenima u Mercatoru sastanak na kojima bi iznio svoju strategiju u vezi radnih mjesta, ali da do sastanka neće doći prije nego sindikat dobije "kvalitetne informacije" o postupku prodaje.

Predstavnici sindikata iznijeli su u vezi s tim već uobičajene rezerve glede položaja zaposlenih, Mercatorovih dobavljača u Sloveniji i cijele prehrambene industrije ako bi Mercator preuzeo njegov hrvatski i regionalni konkurent, te poduprli upravu Mercatora da za sada ne dopusti dubinski pregled poslovanja Mercatora, kako to predlaže Nova Ljubljanska banka.

Dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi u utorak su izgubile 1,16 posto vrijednosti i trenutačno vrijede 170,50 eura po dionici. Prema medijskim informacijama Agrokor je na javnom natječaju za Mercatorove dionice ponudio premiranu cijenu od 221 eura za dionicu.

NLB i konzorcij vlasnika koji prodaju dionice, prema tvrdnjama slovenskih medija, u konfliktu su oko postupka koji bi omogućio dodatno pregovore s Agrokorom kako bi on dao obvezujuću ponudu.

Prema prošlotjednim najavama, nadzorni odbor Mercatora o tome bi trebao odlučivati u petak 2. studenoga.

Delo: Više scenarija, smjena uprave ili nadzornog odbora?

Ljubljansko Delo u utorak u komentaru vezanom na komplikacije oko pregovora Agrokora, banaka i uprave Mercatora navodi da se najveći slovenski trgovački lanac prodaje ne zbog vlastitih problema nego zbog problema u kojima su njegovi vlasnici, odnosno banke i Pivovarna Laško, te da u konfliktu Mercatorove uprave s bankama oko razgovora s Agrokorom postoji više scenarija, među ostalim smjena uprave ili smjena nadzornog odbora Mercatora. Stvar s Mercatorom je takva da iz sadašnjih pregovora koji se ne vode u najboljoj situaciji treba "izvući što više dobroga", odnosno "s lošim kartama dobiti igru".

Pri tome bi, navodi list, mogao biti dobar prijedlog direktora Mercatora Žige Debeljaka da se pregovori s Agrokorom ne prekinu nego da se u njima što više koristi izvuče za zaposlene, tvrtku i njezine planove, dok bi se za interese Mercatorovih dobavljača pobrinulo u okviru postupka pred slovenskim uredom za zaštitu tržišnog natjecanja, koji također u krajnjoj liniji mora dati dozvolu da do operacije prodaje dođe.