podaci središnje banke

Slovenski BDP porast će iznad očekivanja, dok bi inflacija trebala dosegnuti devet posto

15.06.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Rast BDP-a u Sloveniji trebao bi biti 5,8 posto, znatno više od prijašnje procjene o rastu od 4 posto iz prosinca prošle godine, dok se očekuje da će inflacija dosegnuti devet posto, objavila je u srijedu slovenska središnja banka

Na ekonomsku situaciju u Sloveniji jako se odražava rat u Ukrajini, pa se iduće godine i 2024. očekuje pad ekonomske aktivnosti i rast BDP-a u rasponu od 2,4 do 2,5 posto, dok se u slučaju produženja rata u Ukrajini mogu očekivati i slabiji rezultati, iznijeli su predstavnici središnje banke na konferenciji za novinare.

Kako su istakli, razmjerno visoki rast BDP-a koji se očekuje ove godine rezultat je statističkog učinka prijenosa gospodarske aktivnosti u drugoj polovici prošle godine, dok se prestanak tog učinka i smirivanje gospodarske aktivnosti može očekivati u nastavku ove i početkom slijedeće godine. Prilike u slovenskom gospodarstvu i u okruženju odražavaju se i na projekciju inflacije, na što za sada najviše utječu cijene energenata, dok se očekuje da će kasnije kad se te cijene stabiliziraju na inflaciju djelovati rastuće cijene hrane i usluga, naveli su u slovenskoj središnjoj banci.