IZVANREDNA SITUACIJA

Slovenci pripremaju planove u slučaju da Adria Airways propadne zbog lošeg upravljanja

24.06.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Slovenska ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek najavila je prošlog tjedna kako službena Ljubljana razvija planove za izvanredne situacije u slučaju na nacionalni prijevoznik Adria Airways prestane s radom

Reakcije iz vrha slovenske vlasti stigle su nakon što je nacionalni avioprijevoznik nekoliko tjedana bio u središtu pažnje medija zbog brojnih otkazanih letova i lošeg upravljanja tvrtkom.

Slovenski mediji pišu kako Adria Airways nema dovoljno osoblja niti je plaćala zahtjeve za kompenzaciju, dok se vlasnici i bivši rukovoditelji dovode u vezu s bankrotom švicarske kompanije Darwin Airline. Uz to, sumnja se kako financijsko izvješće za 2018. godinu ne odražava stavrno stanje kompanije.

Komentirajući alarmantnu situaciju, Bratušek je kazala kako vlada nema sredstava kojim bi pomogla Adriji do 2021. godine, jer je kompanija u 2011. primila državna sredstva. U skladu s propisima Europske unije, vladi je zabranjeno pružanje dodatne financijske pomoći aviokompaniji sve dok ne prođe rok od deset godina od prethodne pomoći.

'U slučaju da Adria više neće moći povezivati Ljubljanu s europskim prijestolnicama, vlada analizira kako ponuditi poticaje za određene letove koji su ključni za državu u ovom trenutku', kazala je ministrica Bratušek.

U kojoj mjeri je nacionalni prijevoznik u problemima ponajviše govori da je prošlog tjedna jedan dio javnih osoba iz Slovenije pozvao slovensku vladu na ponovnu nacionalizaciju avioprijevoznika.

Kompanija Adria Airways, koja posluje i u regiji, prodana je za 100.000 eura, plus dodatno ubrizgavanje kapitala od oko milijun eura u 2016. godini.

Osnovana je 1961. godine, Adria Airways je najveći slovenski avioprijevoznika koji ima redovne i čarter međunarodne letove za 43 odredišta u 23 zemalja, većinom u Europi. Baza tvrtke je ljubljanski aerodrom Brnik, a od prosinca 2004. tvrtka je postala regionalna članica Star Alliancea.