STRAH IH AGROKORA

Slovenska vlada donijela 'Lex Mercator'

13.04.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Slovenska vlada usvojila je u četvrtak nacrt Zakona za zaštitu društava od sistemskog značaja kako bi spriječila Agrokor da koristi financijska sredstva Mercatora

Kako je novinarima nakon sjednice Vlade rekao ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, zakon će se primjenjivati na društva sistemske važnosti, čija djelatnost ima značajan utjecaj na gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost države.

To se odnosi na tvrtke koje zapošljavaju najmanje 6.000 ljudi, a generiraju više od milijardu eura čistih prihoda od prodaje.

Zakon u Sloveniji dolazi nakon pritisaka tamošnjih dobavljača Agrokora koji su od vlade tražili da zaštiti Mercator.

"Ako će se vlada primiti rješavanja problema Mercatora putem posebnog zakona on mora biti napravljen tako da ne bude primjedbi o neusklađenosti s Ustavom, kao što se događa u Hrvatskoj", rekao je predstavnik dobavljača Samo Hribar Milič, prenosi RTV Slovenije.

Dodaje i kako do sada nema informacija o problemima slovenskih dobavljača zbog Mercatora, no da je Agrokor druga priča.

Slovenski dobavljači su ustanovili odbor za komuniciranje s Agrokorom.

Zakon će biti poslan u parlament u hitnu raspravu. Vlada može zakonu aktivirati u bilo koje vrijeme nakon njegova stupanja na snagu, rekao je ministar.

„Poslovanje Mercator je trenutno stabilno. Ne želimo stvoriti bilo kakvu nervozu ili dojam da su u opasnosti radna mjesta u Sloveniji”, rekao je ministar Počivalšek.