OSJEČKI PROLJETNI SAJAM

Slovenci žele graditi bioplinsko postrojenje u Dalju

05.03.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Ugovor o gradnji bioplinskog postrojenja i staklenika u Dalju u općini Erdut potpisali su danas u Osijeku, tijekom otvaranja 18. Osječkog proljetnog sajma, načelnik te općine Jugoslav Vesić i suvlasnik slovenske tvrtke Keter organica Marijan Kolar

Elektranu i plastenike Slovenci namjeravaju izgraditi na sedam hektara zemljišta bivšeg odlagališta otpada u Dalju, koje je nedavno sanirano. Keter organica planira lokacijsku i građevinsku dozvolu ishoditi do kraja travnja i gradnju započeti ovog proljeća.

Zajedno s općinskom upravom u tvrtki vjeruju da lokalni poljoprivredni proizvođači mogu osigurati dovoljno biomase potrebne za elektranu snage 2 MW. Sirovina će biti kukuruzna silaža i stajski gnoj s farmi goveda u Dalju i okolici. Pored dobivanja električne energije za prodaju u javnu mrežu toplinskom energijom grijat će plastenike za proizvodnju povrća ili cvijeća.

'U Sloveniji smo izgradili 17 ovakvih postrojenja, dijelom na našim farmama, a dijelom u suradnji s drugim poduzećima. U Hrvatskoj, daljsko postrojenje bit će deveto po redu', kazao je Zoran Alavanja, predstavnik Organice u Hrvatskoj.

Na dva hektara namjenskog zemljišta gradit će se postrojenje, a preostalih pet hektara predviđeno je za plasteničku proizvodnju. 'U Sloveniji u plastenicima proizvodimo orhideje. Potrebno je mnogo energije za zagrijavanje, a ovo je idealan, lokalni i jeftin izvor topline. Na profitabilnoj proizvodnji cvijeća ili povrća u tim plastenicima mogli bi zaposliti 50-60 ljudi', planira Alavanja.

Načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić kaže da ovo nije prvi pokušaj dogovora o gradnji bioplinske elektrane. 'Javljalo se nekoliko potencijalnih investitora, ali ova tvrtka je najozbiljnija. Imaju tehnologiju i novce, koje su spremni uložiti, a sirovinu nabavljati lokalno', ustvrdio je Vesić.

Dvadesetak lokalnih poljoprivrednika lani je osnovalo zadrugu Agro Dunav kako bi objedinili proizvodnju i zajednički prodavali sirovinu budućoj elektrani. Članovi zadruge raspolažu s 1400 hektara zemlje.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji su rekli da će dati potporu projektu.

Prilikom otvaranja sajma Šišljagić je rekao da je manifestacija ciljano usmjerena na poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju jer u tim sektorima vidi regionalni strateški interes razvoja.

Do nedjelje, na sajmu izlaže oko 170 izlagača iz Hrvatske, Češke, Bosne i Hercegovine i Slovenije.