'UZ BOŽJU POMOĆ NE BOJIMO se VIRUSA'

I Međugorje je poharao koronavirus; svetište sablasno prazno, dolasci se masovno otkazuju

09.03.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Jedno od najpoznatijih svetišta u regiji, Međugorje, pogođeno je panikom nastalom zbog koronavirusa. Hercegovačko svetište Kraljice mira, koje je u doba korizme vrvjelo hodočasnicima, sablasno je prazno, pusti su ulice, dućani, kafići i restorani, a prazna je i crkva svetog Jakova

Kako donosi Slobodna Dalmacija, ova situacija doista je neviđena u Međugorju od 1981. godine, otkako se po svijetu pronio glas da se u tom hercegovačkom mjestu ukazuje Gospa. Gospino svetište potpuno je prazno, masovno se otkazuju dolasci, a zbog straha od koronavirusa otkazan je i skup turističkih vodiča iz čitavog svijeta. U ispovjedaonicama uz crkvu, ispred kojih su uvijek bili dugi redovi, sada nigdje nikoga.

Na večernjim misama okupi se nešto hodočasnika, a kako navodi jedan od svećenika s terena, nema straha od koronavirusa.

'Uz Božju pomoć, ne bojimo se tog koronavirusa. Vrijeme je korizme i posta, priprave za Uskrs. Sve će to proći', kaže svećenik za Slobodnu Dalmaciju.

  • +8
Međugorje Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Bez obzira na naputke epidemiologa, u međugorskoj crkvi svetog Jakova sve po starom - voda je u krstionicama, a tijekom mise pruža se mir rukovanjem. No može se pretpostaviti da će u slučaju masovnijeg dolaska turista ipak uvesti strože higijensko-sanitarne mjere, posebno jer je i u BiH zabilježen koronavirus.

Hodočasnici iz Italije otkazuju već dogovorena hodočašća u ovo marijansko svetište. Otkazana je i 27. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira te međugorskih molitvenih i karitativnih skupina, a koja je trebala biti održana od 2. do 6. ožujka.

A zbog nedolaska inozemnih hodočasnika trpe svi, od crkve i župe, pa do turističkih djelatnika i lokalnih taksista.