NEMA ŠALE

Slovenci upozoravaju: Hrvatska duguje Ljubljanskoj banci!

26.01.2017 u 18:23

Bionic
Reading

Slovenska ambasada u Zagrebu odgovorila je u četvrtak na tvrdnje saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića da Ljubljanska banka (LB) Hrvatskoj duguje četiri milijarde kuna koje bi se mogle iskoristiti za kupnju pola Ine od mađarskog MOL-a

'Slovenija već godinama poziva Hrvatsku da riješi pitanje stare devizne štednje Ljubljanske banke glavne filijale Zagreb. Prema Ugovoru o sukcesiji pitanje bi trebale zajedno riješiti zemlje sukcesije prema odredbama Aneksa C ugovora. Također je Hrvatska prema Memorandumu o suglasnosti, koji su premijeri dviju država potpisali u ožujku 2013. godine u Mokricama, obećala nastaviti pregovore, ali je kasnije od toga odustala', priopćili su iz ambasade.

Treba naglasiti da LB u sudskim postupcima neuspješno potražuje vraćanje zajma hrvatskim poduzećima, što bi omogućilo isplatu hrvatskih štediša. Zbog toga se na zagrebačkom sudu nastavljaju i postupci ZABE i PBZ-a, koje su od hrvatske države ovlaštene za podnošenje tužbi protiv LB i NLB u svezi prenesene devizne štednje.

'Isto tako tu treba naglasiti i apsurdnu situaciju gdje hrvatsko pravosuđe ne priznaje sposobnosti LB biti tužiteljska strana (aktivna legitimacija), a po drugoj strani, u slučajevima kad se radi o tužbama hrvatskih štediša protiv glavne filijale LB u Zagrebu u svezi stare devizne štednje, ne postoje prepreke za priznanje sposobnosti biti tužena strana (pasivna legitimacija)', dodaju Slovenci.

Nisu istinite ni riječi, kaži, kako Slovenija u isplatama devizne štednje prema presudi Europskog suda za ljudska (ESLP) prava diskriminira (hrvatske) štediše. U isplatama određena je šest postotna kamatna stopa za 1992. godinu, a nakon tog razdoblja do kraja 2015. godine osigurana je vrijednost imovine s 1,79 postotnom kamatnom stopom.

Ističu kako je odbor ministarskih zamjenika u Vijeću Europe, koji je nadležan za nadzor izvršavanja presude ESLP, u rujnu 2015. godine potvrdio da je pravni temelj, kojeg je donijela Slovenija, odgovarajući također u pogledu kamata. Do kraja 2016. godine Fond RS za nasljedstvo (Fond), koji je ovlašten za isplate, zaprimio je više od 15.000 zahtjeva hrvatskih štediša za isplatu. Fond je na toj osnovi štedišama LB iz Zagreba izdao već više od 11.700 informativnih izračuna, a isplatu je primilo već više od 10.000 štediša u visini od 107,1 milijuna eura.