Krvničko bombardiranje

Sjećanje na nevine žrtve najtežega ratnog dana u Slavonskome Brodu

03.05.2017 u 20:15

  • +2

Sjećanje za žrtve bombardiranja Slavonskog broda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Prigodnim komemoracijama u Slavonskome Brodu u srijedu su se prisjetili dana kada je u napadima Jugoslavenske narodne armije 3. svibnja 1992. poginulo 16 osoba, među kojima šestero djece.

 U zrakoplovnim i raketnim napadima 3. svibnja 1992. u Slavonskome Brodu poginulo je 16 osoba, a 60 ih je ranjeno, od kojih 30 teško.

 Među poginulima toga dana bilo je četvero braće i sestara te majka i baka iz obitelji Sveto. Uz ruševnu kuću obitelji Sveto, u znak sjećanja na sve žrtve rata vijence su položili gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara, braniteljske udruge i članovi obitelji poginulih.

 U programu komemoracije sudjelovali su i učenici Osnovne škole Huge Badalića. Duspara je pozvao sve da ne dopuste da stradanje Slavonskoga Broda i njegovih građana padne u zaborav.

 ’U Hrvatskoj, Slavonski Brod je grad koji je imao najveći udio branitelja u odnosu prema broju stanovnika. U Slavonskome Brodu tijekom rata poginulo je 28 dječaka i djevojčica osnovnoškolskog uzrasta’, rekao je Duspara, podsjećajući da su djeci žrtvama rata u tom gradu podignuta dva spomen-obilježja - jedno u spomen na poginulu djecu iz Slavonskog Broda, a drugo u spomen na 402 djece poginule diljem Hrvatske tijekom ratnih razaranja.

 Predsjednica Udruge civilnih žrtava rata Juliana Rosandić pozvala je danas na komemoraciji održanoj u organizaciji te udruge na trajno prisjećanje na žrtve rata. ’U pravu su oni koji kažu da je to bio najstrašniji dan u Domovinskom ratu. Avioni su istresli šest-sedam 'krmača' na naselje Jelas, a samo od jedne bombe poginulo je sedmero ljudi’, prisjetila se Rosandić.

 Snažni napadi na Slavonski Brod 3. svibnja 1992. bili su osveta za uspješnu akciju Hrvatske protuzračne obrane dan prije. Od sedam zrakoplova koji su sudjelovali u napadima na Slavonski Brod i most na Savi samo dva vratila na piste.

 Umirovljeni pukovnik, zapovjednik protuzračne obrane u Slavonskome Brodu tijekom Domovinskog rata Ivica Levačić je rekao kako je to bio ’najveći uspjeh Hrvatske protuzračne obrane u Domovinskom ratu’.

 ’Ukupno smo oborili pet zrakoplova. Sat nakon toga u telefonskom razgovoru general Adžić je našem generalu Tusu priznao obaranje triju aviona. General Tus je od mene tražio da mu donesem materijalne dokaze o preostalim zrakoplovima, ali je to bilo nemoguće jer su se spustili na protivnički teritorij. Naša obavještajna služba je utvrdila da se od šest migova 21 nijedan nije vratio na Batajnicu, niti mig 29 kojeg su spustili u Banju Luku zbog oštećenja desnog trapa’, rekao je Levačić. 

 Istaknuo je kako ‘zbog velikog broja poginule djece - tragični događaj iz Slavonskoga Broda otprije 25 godina zaslužuje poseban pijetet’.   U napadima na Slavonski Brod poginulo je više od 60 civila, a za to još nitko nije odgovarao.