PROJEKT OD 32,7 MIL. EURA

Sisak dobiva pročistač otpadnih voda

28.12.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatskih voda, Sisačkog vodovoda, grada Siska i Ministarstva poljoprivrede potpisali su danas ugovor o provedbi i ugovor o sufinanciranju projekta 'Program pročišćivanja otpadnih voda Siska', a projekt je vrijedan 32,7 milijuna eura

Više od dvije trećine tog iznosa, ili 21,8 milijuna eura, financira se kroz EU IPA fond, dok će se preostala trećina potrebnih sredstava osigurati iz državnog proračuna i kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

Potpisivanjem ugovora započela je realizacija programa pročišćavanja otpadnih voda grada Siska koji sufinancira Europska komisija u sklopu IPA III b programa Regionalni razvoj - okoliš.

'Program pročišćivanja otpadnih voda Siska' provodit će se do 2016. godine, a uključuje radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje, uključujući i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je predviđen za 60 tisuća stanovnika, s najvišim (trećim) stupnjem pročišćavanja, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić

U sklopu projekta bit će izgrađeno i rekonstruirano 8,6 kilometara kanalizacijske mreže, a bit će nabavljena i specijalizirana vozila za održavanje i inspekciju sustava odvodnje.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je riječ o izuzetno značajnom projektu u vodno gospodarstvo, vrijednom 32,7 milijuna eura, od čega je znatan dio, gotovo 65 posto iz europskog proračuna.

Ovo je jedan u nizu projekata, do 2023. godine planirana su ulaganja od gotovo 4,5 milijardi eura u vodno gospodarstvo, kazao je ministar i pozvao jedinice lokalne samouprave da pripremaju projekte.

Projekt će, kako je istaknuto, doprinijeti i očuvanju okoliša, posebno zaštiti rijeka Kupe, Odre i Save te očuvanju parka prirode Lonjsko polje. Također, projekt će omogućiti smanjenje rizika od lokalnih poplava, omogućiti bolje sanitarne uvjete te će pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva.