ODGOVOR NA AFERE

Sindikati traže smjenu i Nadzornog odbora HEP-a

30.09.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Predstavnici dvaju najvećih sindikata HEP-a, Hrvatski elektroenergetski sindikat i TEHNOS, na konferenciji za novinare zatražili su od predsjednice Vlade Jadranke Kosor da odustane od daljnjeg političkog kadroviranja uprave te tvrtke nakon imenovanja Lea Begovića za njenog predsjednika

'Ako Vlada misli utjerivati strah preko Lea Begovića ili uprave, to mogu zaboraviti. Mi znamo kako ćemo se suprotstaviti takvim pritiscima', rekao je Dubravko Čorak iz HES-a.

Ujedno su sindikati zatražili i smjenu kompletnog Nadzornog odbora jer smatraju da su bili dužni znati sve negativno što se događalo u tvrtci te nisu ispunili svoju temeljnu zadaću koju su trebali obaviti - nadziranje. Iako je Leo Begović na funkciju predsjednika uprave došao s mjesta predsjednika nadzornog odbora, oni su toga svjesni, ali zbog dobrobiti radnika koje zastupaju ne mogu toga čovjeka napasti kao bijesni psi, jer oni nisu politička stranka. Žele da se u budućnosti uprava i nadzorni odbor popunjavaju HEP-ovcima, a ne politički podobnima te je Denis Geto iz sindikata TEHNOS naglasio da je dug te tvrtke pod politički postavljenim upravama dosegao 85 posto njene knjigovodstvene vrijednosti.

Sindikati su zatražili da nova uprava kada bude imenovana odmah objavi vrijednosti svojih menadžerskih ugovora, bonusa i ostalih pripadajućih nagrada kako bi sve bilo transparentno. Također su pozvali odgovorne da upoznaju javnost s novim funkcijama bivših članova uprave, tko je premješten na nova radna mjesta unutar HEP-a, a tko uzeo otpremninu i otišao iz tvrtke. Sindikatima HEP-a je bitno da se sve te stvari raščiste jer je nizom afera ugrožen imidž tvrtke te se u javnosti sve njih danas percipira kao Radu Buljubašića.

'HEP nije zločinačka organizacija', rekao je Čorak, a na tu temu se kasnije nadovezao Geto, koji je okrivio tisuću ljudi na rukovodećim pozicijama za korupciju i loše upravljanje tvrtkom nauštrb ostalih 13.000 zaposlenika. Zbog toga su energično protiv uhljebljivanja bivšeg predsjednika uprave na neku izmišljenu savjetničku poziciju unutar firme.