NE DAJU 10 POSTO

Sindikati protiv smanjenja plaća u državnim tvrtkama

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.11.2009 14:19
  • Objavljeno 03.11.2009 u 14:16
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ponovno su se danas usprotivili Vladinoj odluci da se u poduzećima u pretežnom državnom vlasništvu bruto masa plaća smanji za 10 posto.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević najavio je na konferenciji za novinare da će se HUS žestoko suprotstaviti zahtjevu Vlade da Uprave državnih poduzeća kroz pregovore sa sindikatima osiguraju 10-postotno smanjenje mase za plaće, ocjenivši kako se tu radi o napadu na slobodu kolektivnog pregovaranja

Zahtjev za smanjenjem plaća pogotovo je neprihvatljiv za tvrtke koje nisu oslonjene na državni proračun i pozitivno posluju.

Croatia osiguranje, primjerice, ostvarila je u prvih 10 mjeseci ove godine rast dobiti za 44,1 posto, i to u žestokoj borbi s konkurencijom, ističe Matijašević te pita hoće li sada zaposleni u tom poduzeću za uspjeh biti 'nagrađeni' sa smanjenjem plaća.

NHS pak u pismu premijerki Jadranki Kosor optužuje Vladu da se izravno miješa u kolektivno pregovaranje i unaprijed određuje njegov ishod.

Pritom NHS tvrdi da premijerka nije osigurala ni temeljne preduvjete za socijalno partnerstvo i dijalog, jer unatoč zahtjevima NHS-a još od kolovoza nije pronašla vrijeme da primi na razgovor predstavnike najvećih sindikata koji djeluju u poduzećima u većinskom državnom vlasništvu.

Ako postoji volja za održavanjem sastanka koji su tražili sindikati, onda se u protekla tri mjeseca vrijeme trebalo pronaći, a ako ne postoji onda neka nam netko barem proslijedi takav odgovor, kaže se u pismu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi