ZAPEO ZAKON O RADU

Sindikati: Poslodavci odustali od pregovora

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 11.02.2009 15:33
  • Objavljeno 11.02.2009 u 12:30
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Nakon trotjednog usuglašavanja sa sindikatima oko konačnog sadržaja Zakona o radu, poslodavci su odustali od daljnjih pregovora uz objašnjenje da prijedlog zakona koji se nalazi u Saboru za njih nije prihvatljiv

Tako su prepustili Vladi da ga povuče iz saborske procedure, iako je bilo dogovoreno gotovo 90 spornih stvari, objasnili su na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici SSSH i NHS-a.

'Ovim povlačenjem se vidi koliko je poslodavcima stalo do radnika', izjavila je Spomenka Avberšek, potpredsjednica SSSH, ocijenivši da su 'poslodavci debelo povukli za nos' ne samo njih, nego i Vladu RH. Nakon što su potrošili vrijeme na pregovore, poslodavci su sindikatima poručili da se o Zakonu o radu dalje dogovaraju s Vladom.

'Je li se HUP solidarizirao s nepoštenim poslodavcima ili se pokušava obračunati s Vladom preko sindikata?', pita se Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, nadajući se da će Vlada u novom prijedlogu zakona pregovarati s ozbiljnim partnerima, odnosno sindikatima, i da poslodavcima neće dati toliko prostora kao dosad.

Iz sindikata poručuju da pod plaštom krize poslodavci pokušavaju smanjiti troškove poslovanja preko leđa radnika, otkazivanjem ugovora o radu ili smanjenjem prava radnika.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović prozvao je Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) tvrdeći da ozbiljne tvrtke nisu njihove članice: 'Tamo je puno malih tvrtki i one čiji su vlasnici stranci za koje se odrađuju prljavi poslovi.' Vlada se, kaže Marjanović treba zapitati koga HUP predstavlja, gdje su ti ljudi radili i koje su im reference.

Sindikati su demantirali navode da će Plivini sindikati dobiti dio otpremnine od radnika koji su dobili otkaz: 'Ne samo da sindikat neće dobiti jedan posto, već sindikat nema ni pravo na to.'

Reagirajući na tvrdnje sindikalista Đuro Popijač, glavni direktor HUP-a rekao je za Hinu, da je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) odustala od daljnjih pregovora sa sindikatima o konačnom prijedlogu Zakona o radu jer sindikati stalno postavljaju nove zahtjeve koji pregovore vode u beskraj, a pritom zanemaruju stvarne interese svog članstva.

HUP je po Popijačevim riječima iznio niz prijedloga i pokušao biti konstruktivan, ali je sindikalna taktika konstantno postavljanje novih zahtjeva, pa se pregovori ne mogu završiti, rekao je Popijač upitan za komentar današnjih izjava čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata koji su, iznenađeni odustajanjem HUP-a, zatražili izravne pregovore o tom zakonu s Vladom.

'Dobra volja HUP-a je potrošena, 99 posto pitanja smo usuglasili, ali sindikati dolaze stalno s novim zahtjevima pa to više nema smisla', kaže Popijač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi