NE ŽELE AD HOC PREGOVORE

Sindikati neće doći na sastanak o izmjenama ZOR-a

21.02.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Sindikalni čelnici neće doći na konzultativni sastanak o izmjenama Zakona o radu (ZOR), koji je za sutra najavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, jer ne žele raspravljati o tako važnim temama na ad hoc sazvanim sastancima, poručili su danas sindikalci

Ne može Vlada sazivati sastanke 'od danas do sutra', osim ako to nisu sastanci hitne prirode, i o tome nas obavještavati preko medija, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirajući najavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je jutros na Hrvatskom radiju izjavio da će se sutra održati 'prvi konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima' o izmjenama članka 262. ZOR-a koji se odnosi na produljenu primjenu prava iz kolektivnog ugovora.

Sindikati ne žele doći na sastanak koji bi se trebao održati sutra poslijepodne i zbog toga što traže da Vlada ne saziva sastanke izvan radnog vremena, budući je odlučila da neće plaćati prekovremene sate zaposlenima u javnoj upravi već će sve potrebno organizirati u okviru redovnog radnog vremena, dodaje Sever.

Mrsić je jutros u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' izjavio kako Vlada očekuje da će se članak 262. vrlo brzo promijeniti, dok druge izmjene ZOR-a trenutno nisu u planu. To je prethodno potvrdio i premijer Zoran Milanović koji je izjavio da će se mijenjati samo dio ZOR-a koji se odnosi na produljenu primjenu kolektivnih ugovora, a neće se ići u fleksibilizaciju zakona zbog koje bi 'svaki radnik mogao završiti na ulici'.

Sindikalci pak podsjećaju da su izmjene spornog članka dogovorili još s prethodnom Vladom, o čemu su s Jadrankom Kosor potpisali sporazum 23. studenog 2010. godine

U sporazumu stoji da bi se produžena primjena pravnih pravila, ako nije ugovorena kolektivnim ugovorom, primjenjivala još godinu dana od isteka kolektivnog ugovora. Time bi se zamjenila sadašnja odredba po kojoj se prava iz kolektivnog ugovora, nakon isteka kolektivnog ugovora, primjenjuju do sklapanja novoga kolektivnog ugovora.

Na taj bi se način izbjegla mogućnost neograničenog trajanja prava iz kolektivnog ugovora, bez obzira na izmijenjene gospodarske okolnosti u uvjetima krize, zbog čega neki poslodavac više nije u stanju ispunjavati svoje obveze prema radnicima, na čemu inzistiraju predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), ali i Vlada koja je poslodavac zaposlenima u javnom sektoru.

Sindikati pak ističu kako ni sadašnja odredba ne predstavlja prepreku poslodavcima i sindikatima koji pregovaraju u dobroj vjeri da postignu zadovoljavajući kompromis oko izmjene kolektivnih ugovora.

Nijedan naš sindikat nije zbog odredbi članka 262. imao problema s poslodavcem dogovoriti izmjene postojećeg ili sklapanje novog kolektivnog ugovora, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel

Ako Vlada ima problema u kolektivnim pregovorima sa 'svojim' sindikatima, tj. sindikatima javnih i državnih službi i sindikatima javnih poduzeća, neka to otvoreno kaže i neka otkrije koji to sindikat ne želi pregovarati, kaže Novosel.

Izmjene ZOR-a koje zagovara HUP za sindikate su potpuno neprihvatljive jer poslodavci žele zakonska rješenja koja će im omogućiti da lako otkazuju kolektivne ugovore i da potom nemaju obvezu sklapati nove kolektivne ugovore, već će prava zaposlenih određivati jednostrano kroz pravilnike o radu.

Poslodavac mora navesti konkretan razlog zašto želi ići u izmjene ili otkazivanje kolektivnog ugovora, a sindikati neće pristati da produljena primjena prava iz kolektivnog ugovora traje manje od godine dana, ustvrdio je Novosel.