NA TRGU BANA JELAČIĆA

Sindikati najavili veliki prosvjed za 14. studenoga

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.10.2009 16:54
  • Objavljeno 28.10.2009 u 16:40
sindikalni prosvjed u zagrebu hus 4

sindikalni prosvjed u zagrebu hus 4

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Veliki sindikalni prosvjed protiv teškog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji, s nizom zahtjeva za Vladu i Hrvatski sabor, održat će se u subotu, 14. studenoga, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, priopćio je danas Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

Prosvjed zajedno organizira svih pet hrvatskih sindikalnih središnjica, a osim sindikalno organiziranih radnika, na prosvjed su pozvani građani, udruge i umirovljeničke i studentske organizacije.

S prosvjeda će Vladi i Hrvatskom saboru biti upućeni zahtjevi za poboljšanjem položaja radnika i građana koji na svojim leđima nose najveći teret recesije i krize. Sindikati traže izmjene Zakona o radu koje će ograničiti rad na određeno vrijeme. Ugovori na neodređeno vrijeme moraju postati temeljni oblik zapošljavanja, a radno vrijeme treba ograničiti na najviše 48 sati tjedno, uključujući i prekovremeni rad.

Sindikati traže hitne mjere za rješavanje problema unutarnje nelikvidnosti koja prijeti blokadom ukupne poslovne aktivnosti i daljnjim gubicima radnih mjesta u proizvodnji. Također zahtijevaju ukidanje kriznog poreza na plaće i mirovine i povrat stope PDV-a na 22 posto, najkasnije nakon pojave prvih znaka ekonomskog oporavka. U zamjenu treba osigurati promptnu naplatu svih poreza i doprinosa koje državni i privatni kapital nije platio državnom proračunu.

Istovremeno treba provesti štednju u proračunu bez zahvata u plaće i mirovine, posebno ukidanjem svih privilegija, s ciljem održanja kupovne moći građana, poticanja proizvodnje i smanjenja sive ekonomije i porezne evazije. Vlada i Sabor trebaju smanjiti javnu potrošnju i staviti rashode države u 2010. u održive okvire, ističu sindikalci.

Treba ukinuti bespovratne potpore osim onih koje su usmjerene na unapređivanje znanja, inovacija i razvoja te smanjiti i ukinuti subvencije neuspješnim proizvodnjama, odnosno subvencije usmjeriti na proizvođače koji mogu za sobom povući druge proizvodnje i gospodarske aktivnosti te bitno pridonijeti ukupnom razvoju Hrvatske.

Sindikati se zalažu i za smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave, reformu javne uprave i javnih službi te racionaliziranje njihova poslovanja boljom organizacijom, informatizacijom i međusobnim umrežavanjem. Traže smanjivanje sredstava iz proračuna za vjerske zajednice i promjenu modela njihova financiranja uvođenjem crkvenog poreza, kao i preispitivanje načina financiranja Hrvata u BIH - trebalo bi financirati projekte, a ne tamo slati novac.

Sindikalne središnjice zahtijevaju i reviziju popisa branitelja te dovođenje razine njihovih povlastica u sklad s mogućnostima države, odnosno u sklad sa socijalnim pravima drugih posebno štićenih kategorija građana. Također traže žurno ukidanje povlaštenih mirovina i njihovo vraćanje pod opći propis.

Među zahtjevima su i interventno oporezivanje kapitala, dubinska analiza poslovanja svih javnih poduzeća na nacionalnoj i lokalnoj razini, ukidanje školarina na fakultetima za sve studente koji uredno izvršavaju svoje obaveze i uvođenje subvencioniranih kredita za financiranje ostalih troškova studija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi