KRESANJE PLAĆA

Sindikati državnih službi pristali, javnih nisu

23.03.2009 u 10:19

Bionic
Reading

Nakon maratonskih pregovora Vlada je uspjela nagovoriti sindikate državnih službi da pristanu na rezanje plaća, dok sa sindikatima javnih službi nije uspjela postići dogovor. Vlada će u srijedu, kad je zadnji rok za rebalans proračuna, najvjerovatnije jednostrano raskinuti kolektivni ugovor sa zaposlenicima u javnom sektoru. Ako do toga dođe sindikati su najavili da je 'izvjestan štrajk'

Policajce, carinke i državni činovne Vlada je pridobila obećanjem da neće biti otpuštanja i da će se poštivati sve točke kolektivnog ugovora osim one koja govori o osnovici za izračun plaća za 2009. godinu.

'Ovim ugovorom spašavamo radna mjesta i osiguravamo kontinuitet plaća. Prihvatili smo sporazum o smanjenju osnovice ali smo zadržali sva ostala materijalna i nematerijalna prava koja sadrži postojeći kolektivni ugovor. Znači, božićnice, regres za godišnji i sve ostale povlastice' izjavio je Boris Pleše predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika nakon svečanog potpisivanja ugovora u Ministarstvu financija.

Osim što je dogovorila smanjenje plaća za šest posto, Vlada je najavila da će kad službena statistika pokaže da se gospodarstvo oporavlja plaće za državne službenike automatski vratiti, znači bez dodatnih pregovora, na razinu iz siječnja 2009. Također je ugovorena obaveza izrade komparativne analize plaća za djelatnike u državnom sektoru kao preduvjet za usklađivanje plaća u javnom sektoru i utvrđivanje cijene rada.

'Mi ćemo i dalje tražiti ravnomjernu raspodjelu tereta izlaska iz krize i više napora kad su u pitanju unutarnje rezerve proračuna. Tražimo manje skupih terenaca i dobar vjetar u leđa za brzi gospodarski oporavak' izjavio je Pleše.

Pristanak sindikata državnih službenika predstavlja uštedu za državni proračun od 300 milijuna kuna, dok je Vladin cilj bio ušteda od 1,4 milijarde kuna

Dok je Vlada uspjela postići dogovor s državnim službenicima, sindikatima javnih službi (obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb) nije čak niti dopustila da organiziraju konferenciju za novinare u prostorijama Ministarstva financija već su se okupljenim novinarima obratili na parkiralištu ministarstva.

'Nismo htjeli prihvatiti ultimativan zahtjev bez jasne vizije što će se desiti sa našim plaćama kad izađemo iz recesije. Došli smo sa nizom konstruktivnih ideja ali druga strana nije htjela čuti naše prijedloge' izjavio je Vilim Ribić iz Matice sindikata javnih službi.

U slučaju jednostranog raskida kolektivnog ugovora od strane vlade sindikati javnih službi su najavili da će se nakon konzultacija sa svojim članovima odlučiti da li idu u štrajk.

'Našim članovima je dosta toga da su krivi samo zbog činjenice što primaju plaću iz državnog proračuna. Štrajk je izvjestan,' poručio je Ribić.

Vlada se nije izjasnila da li će ići u jednostrano otkazivanje kolektivnog ugovora. 'Moramo u srijedu donijeti rebalans koji smo i planirali' izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor