APEL UPRAVI

Sindikat protiv novih otpuštanja u HT-u

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.09.2011 14:52
  • Objavljeno 01.09.2011 u 13:08
cikojević sever

cikojević sever

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / Cropix

Na konferenciji je čelnik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević pozvao sve sindikate u HT-u da se zajedno suprotstave novom otpuštanju radnika koje će, kako je uvjeren, uslijediti početkom iduće godine

U HT-u začuđeni istupom sindikata

U reakciji HT-a izražava se začuđenost istupom sindikata te ističe da su promjene unutar kompanija nužne zbog pritiska na tržištu. 'U telekom sektoru s novim tehnologijama mijenjaju se uvjeti poslovanja i potrebe tržišta te je logično da im se kompanija prilagođava ili u suprotnom, gubi utakmicu', navodi se u priopćenju. Podsjećaju i da je u Hrvatskom Telekomu na snazi važeći Kolektivni ugovor s definiranim pravima zaposlenika u čijem su stvaranju sudjelovali i kolege iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija te ga potpisali prije samo nekoliko mjeseci.

Od 11.400 zaposlenih u vrijeme kada je Deutsche Telekom kupio HT, sada je preostalo još 5.700 radnika. Ove godine otpušteno je 300 radnika, a nakon 1. siječnja otkaze bi moglo dobiti i više od 300 ljudi, smatra Cikojević.

Unatoč tome što HT ostvaruje najveću dobit u regiji, uz maržu profita od 43 posto, Uprava nastavlja smanjivati broj zaposlenih i prebacivati njihov posao na preostale radnike. Povećava se broj ugovora o radu na određeno vrijeme, a na preko 1.200 radnih mjesta, gdje se obavljaju važni poslovi u segmentu korisničke podrške, zapošljavaju se studenti koji rade za minimalnu cijenu rada, upozorava Cikojević.

Stoga sindikat poziva Upravu HT-a da pronalazi nove poslove umjesto što otpušta radnike i smanjuje im prava, sudstvo da brže riješi sporove zbog nezakonitog otpuštanja radnika, a Vladu da zakonima zaštiti ustavno pravo građana na rad i pristojnu plaću.

Predsjedniku Uprave HT-a Ivici Mudriniću nije mjesto u Gospodarskom savjetu predsjednika Republike Ive Josipovića jer provodi sasvim suprotnu poslovnu politiku od one za koju se javno zalaže Josipović, izjavio je danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Umjesto politike zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta, Mudrinić nastavlja s otpuštanjima i provedbom politike koja je u potpunosti podređena ostvarivanju profita nauštrb radnih i socijalnih prava ljudi, ustvrdio je Sever na konferenciji za novinare.

Zbog toga Josipović ne bi trebao koristiti Mudrinićeve savjete, no odluka o tome hoće li ga i dalje držati u svojem Gospodarskom savjetu je na Predsjedniku Republike, kaže Sever.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi