'NEDOPUSTIV BEZOBRAZLUK'

Sindikat EKN-a traži smjenu odgovornih za odvoz nafte iz sisačke rafinerije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2016 13:18
  • Objavljeno 10.10.2016 u 13:18
rafinerija nafte sisak

rafinerija nafte sisak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Povjereništvo podružnice Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Hrvatske u sisačkoj rafineriji u ponedjeljak je zatražilo hitnu smjenu svih odgovornih za naredbu i provedbu tajnog odvoza 600 tona nafte iz Siska u Rijeku, pod okriljem noći na sam državni praznik, 8. listopada

Sindikat oštro osuđuje taj postupak i smatra kako takve odluke, koje se donose i provode u tajnosti, imaju za cilj provocirati radnike i građane Siska, a očito je i potpuno ignoriranje i nepoštivanje strateškog partnera u Ini, hrvatske Vlade. 'Takav je bezobrazluk nedopustiv i tako se ne posluje u Hrvatskoj', ističe u priopćenju Sindikat EKN-a.

Od Vlade traži da jasno i nedvosmisleno zauzme stajalište oko budućnosti sisačke rafinerije i ne dopusti da se bez nje donose bilo kakve odluke koje ugrožavaju poslovanje Ine

Sindikat EKN-a podsjeća da su do sada sporove s Upravom Ine rješavali dijalogom, ali ih takvi potezi Uprave tjeraju da im se suprotstave svim oblicima industrijskih akcija. Najavljuje kako će zajedno s ostalim sindikatima koji djeluju u Ini na svaki sličan potez Uprave ubuduće reagirati industrijskim i sindikalnim akcijama, koji će uključivati i građane Siska.

Također traži hitno organiziranje zajedničkog sastanka Ministarstva gospodarstva, hrvatskih članova Uprave Ine, hrvatskih članova Nadzornog odbora Ine i sindikata koji djeluju u Ini kako bi utvrdili način na koji će ubuduće funkcionirati Ina i kako će sačuvati sisačku rafineriju od namjernog uništavanja

Sve aktivnosti koje ćemo poduzimati u slučaju sličnih ekscesa bit će zajedničke aktivnosti svih sindikata koji djeluju u Ini. Nećemo dozvoliti da nam netko iz Mađarske, zbog svojih interesa, namjerno uništava Sisak, rafineriju i naša radna mjesta, poručuju iz Sindikata EKN-a.

Sindikat Nova solidarnost u subotu je izvijestio da je domaća nafta iz Graberja Ivanečkog prevezena u rafineriju u Rijeci, što je suprotno odluci tehničkog ministra gospodarstva Tomislava Panenića. Sindikat je to ocijenio novim udarom na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države, te zatražio istragu i kažnjavanje odgovornih.

U priopćenju naslovljenim 'Mađari i mađaroni su radnicima Ine i građanima RH 'čestitali' Dan neovisnosti', Nova solidarnost navodi da je 'pod okriljem noći, suprotno odluci aktualnog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, prevezena domaća nafta iz Graberja Ivanečkog u Rijeku'.

Sindikat podsjeća da je još početkom srpnja upozoravao 'na sve opasnosti i suludost ovakvih akcija', kao i da je tada u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak s Panenićem, hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine i Uprave Ine, uz prisustvo svih sindikata koji djeluju u Ini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!