vladine mjere

Sindikalisti dijelom zadovoljni novim mjerama za očuvanje radnih mjesta, potpore uz otkaze su im problematične

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2020 14:59
  • Objavljeno 20.10.2020 u 14:59
Vilim Ribić, Mladen Novosel i Krešo Sever

Vilim Ribić, Mladen Novosel i Krešo Sever

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sindikalisti Mladen Novosel i Krešimir Sever poručili su u utorak da su djelomično zadovoljni novim vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta. Skraćivanje radnog vremena od 70 posto smatraju dobrim, dok stupnjevanje potpora za poslodavce smatraju problematičnim. "Mjera skraćivanja radnog vremena je dobra, znači da se sada i do 70 posto radnog vremena može skratiti, a da istovremeno država subvencionira s 2000 kuna po radniku, to je dobro", rekao je u razgovoru za Hinu predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pozdravio je spuštanje cenzusa za korištenje mjere COVID-19, pri čemu poslodavci sada više ne moraju imati pad poslovanja od 60 posto, već je to spušteno na 40 posto. Novost koju je predstavila Vlada također je i što se pad prometa više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati s rezultatima od prošle godine, to jest sa istim kvartalima u 2019. godini.

Novoselu je problematična mogućnost pri kojoj poslodavci koji koriste mjeru potpora i dalje mogu otpuštati radnike za koje nisu tražili potporu. "Nažalost, to je praksa koja nam se počinje događati posebice u turističkom sektoru, i to nam je u potpunosti neprihvatljivo", upozorio je Novosel.

Jednostavno, rekao je, ne možemo prihvatiti da istovremeno novac koji ide iz državnog proračuna, koji uplaćuju svi porezni obveznici, koji se sada pomaže za očuvanje radnih mjesta, može istovremeno omogućavati poslodavcima i otpuštanje posebice onih ugovora na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever slaže se s izmjenom skraćivanja radnog vremena, dodajući da je to nešto što su i sindikati tražili. Dodaje kako je primio niz upita i zamolbi članova sindikata, koji su upozoravali da prethodna mjera skraćivanja radnog vremena na 50 posto nije dobra, posebice u radno-intenzivnim djelatnostima poput tekstilne industrije.

"Kad je riječ o samom vrednovanju i načinu na koji se traži pozadina oko ostvarivanja prava na potporu za neke druge djelatnosti, to vrednovanje je nešto što je isto logično i prihvatljivo", kazao je Sever.

Također smatra da mogućnost poslodavca koji prima mjeru, a i dalje otpušta radnike, nije dobra. "Tražili smo da to razdoblje produže još na neko vrijeme nakon dobivanja potpore, a ne dok mi država plaća plaću, dotle vrijedi, kada mi država više ne plati, nakon toga ću ih otpustiti", upozorio je Sever.

Dodao je kako su ih članovi sindikata upozorili na probleme na terenu, jer se poslodavci pokušavaju riješiti starije radne snage. "Na način da čak i dio novaca iz pričuve povuku i plate otpremnine za takve radnike, ove mlađe si ostave, za njih će im plaću davati država, onda će se poslije krize praktički pomlađivati, ili će iste radnike uzeti na određeno vrijeme ili pod nekim drugim uvjetima", objasnio je Sever.

Poručio je stoga Vladi da svojim mjerama to ne smije dopustiti i poticati da poslodavci to zloupotrebljavaju.

"Da se pri tome rješavaju dijela radne snage, koji će kasnije ili dijelom vratiti pod nekim drugim uvjetima ili zamijeniti uvoznom radnom snagom s Filipina, Bangladeša ili bilo gdje drugdje", zaključio je Sever.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!