MJERE POMOĆI GOSPODARSTVU

Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore tvrtkama sukladno padu prometa, potpore za kraće radno vrijeme dižu se na 2800 kuna

20.10.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović održali su konferenciju za novinare o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa

'Dana 29. veljače imali smo 1,542 milijuna osiguranika mirovinskog, 15. listopada imamo 1,545 milijuna osiguranika, što je za 3200 više. Do sada, prema podacima HZZ-a, isplatili smo 6,85 milijardi kuna za razne mjere za očuvanje radnih mjesta. Kada se tome pridodaju otpisani doprinosi, to je više od deset milijardi kuna', rekao je uvodno premijer i nastavio:

'Epidemiju je važno smjestiti u kontekst onoga što se zbiva u svijetu, a zaraženo je 40 milijuna ljudi. To je dva puta više nego 10. kolovoza, trend se ubrzava, što znači da ćemo još neko vrijeme pronalaziti rješenja za gospodarsku aktivnost. Broj oboljelih u Hrvatskoj ubrzano raste - imali smo 26.000 zaraženih i imamo 5200 aktivnih slučajeva, to je četiri puta više nego prvog listopada.'

Prva mjera tiče se skraćenog radnog vremena te radnicima potpore rastu s 2000 na 2800 kuna mjesečno, što znači da netko tko u tjednu radi pet dana može raditi dan i pol dok će preostala tri i pol dana nadoknaditi država.

Druga mjera, najbitnija, kaže premijer, isplate su plaća za pogođene sektore, za koje se uvodi stupnjevanje. Netko tko posluje s padom prometa od 40 posto dobit će potporu od 2000 kuna. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2500 kuna. Za pad od 50 do 55 posto ide potpora od 3000 kuna, za pad od 55 do 60 posto ide potpora od 3500 kuna, a 4000 kuna dobit će oni poslodavci kojima je promet pao 60 posto i više.

Pad prometa više se neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego se uspoređuje pad prometa s drugim i trećim kvartalom 2019. Sektori kojima je rad ograničen odlukama stožera, poput ugostiteljstva, moći će birati žele li obračun mjesečno ili po kvartalima.

Plenković o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ukupan trošak ove dvije mjere trebao bi iznositi između 300 i 350 milijuna kuna.

'Cilj je očuvati radna mjesta kod onih poslodavaca kod kojih je zbog pandemije došlo do smanjenja posla. Vlada će ove mjere predložiti Zavodu za zapošljavanje i očekujemo da one budu donesene u četvrtak', zaključio je Plenković.

Što se tiče davanja otkaza tijekom korištenja mjera, oko kojeg su se interesirali sindikati, Aladrović je rekao kako će oni danas zaprimiti prijedloge i sindikata, predstavnika HUP-a, ali generalni smjer ostaje isti - oni koji koriste potpore ne mogu otpuštati.