NAKON PEVECA

Šelebaj u kombinaciji za direktora HŽ-a

06.11.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Nakon avanture s Pevecom, u kojem je rekordno kratko obavljao dužnost predsjednika uprave, Vladimir Šelebaj Sellier trebao bi ući u upravu HŽ holdinga

Još uoči Šelebajeva neobično brzog prolaska kroz krizom razoreni Pevec, mediji su pisali o mogućem ulasku u HŽ holding te da za to lobira HSS, koalicijski partner HDZ-a. Šelebaj je doista član HSS-a od 2003, potvrdili su nam to u stranci, ali nitko u stranci nije htio govoriti o eventualnoj političkoj podršci njegovoj poslovnoj karijeri.

Na naš upit je li točno da preuzima restrukturiranje HŽ-a, Šelebaj je odgovorio: 'Ne mogu i nemam običaj komentirati svoje poslovne odluke, jer ipak je riječ o poslovnim tajnama, tako da vam ne mogu tu informaciju potvrditi niti opovrgnuti.'

Nekadašnji menadžer u Glumina banci, Privrednoj banci, Elanu i Diokiju, Vladimir Šelebaj, godinama se bavio televizijskom produkcijom, od koje je odlučio odustati prošle godine. Kako je i najavljivao povratak menadžerskom poslu, posrnula bjelovarska tvrtka ga je polovicom listopada imenovala predsjednikom uprave, no nakon samo tjedan dana došlo je do razlaza s vlasnikom Peveca. Šelebaj je optužio Zdravka Peveca za neprofesionalnost i neozbiljnost, na što je ovaj neuvjerljivo uzvratio kako s novim direktorom nije ni bio potpisan sporazum, iako je o tome Pevec grupa uredno izvijestila javnost. Tako je nakon Šelebaja imenovan Josip Baotić, a sada, nakon svega nekoliko tjedana, saznajemo da je Šelebaj pred ulaskom u HŽ.

Po svim tim potezima čini se da se on sada svakako želi ponovno uhljebiti u nekoj velikoj tvrtki i da odustaje od privatnog biznisa u kojem je često bio sumnjičen za kombiniranje PR-a i biznisa zajedno sa suprugom Dijanom Čuljak. No nakon teško razorenog Peveca, ni sada ga ne čeka lak zalogaj.

Pred Šelebajem stoji sređivanje stanja u HŽ-u, najvećem gubitašu među državnim poduzećima, koji guta najviše subvencija među njima. Šelebaj je taj koji će morati pokrenuti izuzetno nepopularne mjere: rezanje plaća, smanjivanje troškova i broja zaposlenih, preispitivanje postojećih ugovora o nabavi i različitih financijskih aranžmana, kao i konačan nastavak privatizacije HŽ-ovih ovisnih društava.