uslužni sektor

Sektor restorana u EU predvodio oporavak nakon ublažavanja koronamjera

07.09.2020 u 14:44

Bionic
Reading

Promet u europskom uslužnom sektoru snažno je pao u koronakrizi a ublažavanje mjera suzbijanja virusa u lipnju donijelo je najsnažniji oporavak restoranima, pokazuju procjene europskog statističkog ureda. Zbog krize koju je prouzročio Covid 19 svi su sektori usluga u EU u lipnju bilježili manji promet nego u veljači, konstatira Eurostat.

U sektoru u cjelini promet je u lipnju bio 16,4 posto manji nego u veljači, prije izbijanja epidemije. Izrazito snažan pad prometa bilježio je turizam, za čak 75 posto, a unutar tog sektora najveći su gubitnici bile turističke agencije i turoperatori, s padom prometa za 83,6 posto.

Slijedi sektor zračnog prijevoza sa 73,8-postotnim padom prometa, te sektor usluga smještaja, u kojem je promet pao 66,4 posto. Pad prometa bilježili su i restorani, za 38,4 posto.

Lipanj je donio prve znakove oporavka u odnosu na travanj i vrhunac koronakrize, zbog postupnog otvaranja restorana i sličnih ugostiteljskih objekata, ističu europski statističari.

Najsnažnije su se oporavili restorani, a slijedi sektor smještaja. U sektoru zračnog prijevoza oporavak je bio skroman dok je u turističkim agencijama i turoperatorima promet u lipnju bio na istoj razini kao i u travnju, kada su na snazi još bile stroge mjere zatvaranja.