OGROMAN JAZ

Šefovi britanskih tvrtki zarađuju 400 puta više od radnika na minimalcu

23.03.2017 u 09:09

Bionic
Reading

Čelnici 100 vodećih kompanija u Velikoj Britaniji prosječno zarađuju gotovo 400 puta više od radnika s minimalnom plaćom, pokazuje analiza koja će dodatno razbuktati raspravu o nejednakosti u zemlji, piše Reuters

U svjetlu referendumske odluke o izlasku iz Europske unije (EU), britanska premijerka Theresa May obećala je da će premostiti jaz između onih na vrhu i onih na dnu, na način da prisili kompanije da otkriju omjere plaća te uvedu predstavnike radnika u upravna tijela, kako bi se obuzdala pretjerana ponašanja. 

No, May je bila prisiljena ublažiti svoje početne planove zbog nastojanja da tijekom Brexita zadrži velike kompanije na svojoj strani. Ishod javne rasprave o poticanju odgovornijeg ponašanja kompanija trebao bi biti objavljen u idućim tjednima. 

Prema Equality Trustu, organizaciji koja se bori za smanjenje ekonomske nejednakosti, izvršni direktori sto vodećih britanskih kompanija, uvrštenih u indeks Londonske burze FTSE 100, zarađuju prosječno 5,3 milijuna funti godišnje, 386 puta više od radnika s minimalnom plaćom i 190 puta više od prosječne plaće u Britaniji. 

"Time je Velika Britanija jedna od vodećih zemalja u pogledu nejednakosti u razvijenom svijetu, što opravdano budi veliku zabrinutost oko pretjeranih iznosa u gornjem dijelu skale plaća, u usporedbi sa zaradama većine građana", kažu iz te organizacije. 

Prosječna plaća izvršnih direktora vodećih 100 kompanija u Britaniji jer 165 puta veća od zarade medicinskih sestara, ili 140 puta veća od zarade učitelja.

Tvrtka s najvećim jazom kada su u pitanju zarade je WPP, vodeća svjetska grupacija u sektoru oglašavanja, koja je u 2015. godini svom osnivaču i izvršnom direktoru Martinu Sorrellu kroz plaću, dodatke i dionice isplatila 70 milijuna funti, što je 5.154 puta više od minimalne plaće u kompaniji.