GORDANA DERANJA

Šefica HUP-a oštro o Uljaniku: Tamo se radi hajka i spektakl, a najviše novaca se potrošilo na saniranje splitskog škvera!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.03.2019 09:55
  • Objavljeno 29.03.2019 u 09:48
Gordana Deranja

Gordana Deranja

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Gordana Deranja, čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), komentirala je situaciju u kvarnerskim brodogradilištima. Deranja je predsjednica Uprave Tehnomont grupe u čijem sastavu je i Tehnomont brodogradilište sa sjedištem u Puli, veoma blizu Uljaniku

'Odluka Vlade da neće sudjelovati u restrukturiranju je očekivana. Slažem se da je to neprihvatljivo za proračun. Međutim pitanje je zašto se nije reagiralo prije nekoliko godina kad se mogla nastaviti proizvodnja i kad se moglo spasiti državna jamstva', kazala je Deranja za HRT.

Upozorila je na odgovornost na svima. Žao joj je da nije bilo ozbiljnih rasprava o brodogradnji - već samo pranje ruku i prebacivanje odgovornosti političara.

Naglasila je kako "nigdje na svijetu ne postoji velika brodogradnja, a da ona nije u strategiji i da država nije vezana uz nju. Ako se Hrvatska odlučila da ima brodogradnju, onda je ne opravdava u čijem je vlasništvu. Velika brodogradnja, koja je na pomorskom dobru - ne može ugovoriti brodove bez jamstva države".

'Druga činjenica je da je država osnovala Jadranbrod sa svrhom da djeluje kao nadzorno izvještajno tijelo koje djeluje prema Vladi RH i Europskoj komisiji u procesu restrukturiranja brodogradnje. To tijelo mi plaćamo da izvještava Vladu. Oni su podnijeli 54 izvještaja za 3. maj, 35 izvještaja o Uljaniku. Nitko ne može reći da nije znao što se događa u tim brodogradilištima ako su čitali izvještaje. Pitam, tko ih je čitao i zašto nije reagirao', istaknula je.

Pritom ne dovodi u pitanje odgovornost Uprava, Nadzornih odbora i Skupština brodogradilišta. Smatra da se moglo reagirati na vrijeme kao u slučaju Agrokora. Tvrdi da su se oko Uljanika napravili 'hajka i spektakl' zbog čega je 'tužna i žalosna'.

'Cijelo vrijeme se potencira da je 30 milijardi utučeno u brodogradnju a nitko ne govori da je najveće troškove i gubitke proizvodio Brodosplit i da se on najviše sanirao. Tad se nije hapsilo članove Uprave, nitko nije odgovarao za to. Nemamo jednako ponašanje prema svima u RH', upozorila je Deranja te dodala kako Uljanik nikad nije išao u sanaciju i restrukturiranje.

  • +6
  • +3

Rijeka: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik na ispitivanje u DORH

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Na pitanje koje bi bilo najbolje rješenje za Uljanik i Treći maj kazala je kako se čeka da sud proglasi stečaj - produžavanje agonije najgore je rješenje.

'Hajka koja se dogodila Uljaniku nije se dogodila ni u jednom brodogradilištu. Niko nije odgovarao ni za kakve gubitke. Sad gledamo spektkularna uhićenja, vidimo vile koje se pokazuju. Ako je istina da je netko dobivao mjesečno 70 tisuća kuna i bonuse za nešto što nije odradio, a ugovorio je, dok s druge strane imamo ljude koji iz ničega posjeduju vile i dvorce u Zagrebu - a nama kao narodu je to OK. Nemamo jednaka mjerila', zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!