domagoj klarić

Jedan od uhićenika u aferi Uljanik već je imao susrete s istražiteljima DORH-a

28.03.2019 u 15:56

Bionic
Reading

Domagoju Klariću, bivšem direktoru 3. maja i jednom od dvanaestorice uhićenih u najnovijoj aferi Uljanik, ovo nije prvi put da ima posla s policijom, ni da se susreće sa sucem istrage i Državnim odvjetništvom

Klarić je 1. siječnja 2015. postao predsjednik Uprave riječkog brodogradilišta na rok od pet godina, i to u vrijeme dok je protiv njega još bila aktualna istraga u kojoj ga se sumnjičilo za višemilijunske štete dok je bio u splitskom škveru, piše Slobodna Dalmacija.

Klarić je bio direktor Brodosplita od 2007. Do 2009., a u siječnju 2013. pojavio se na splitskom Županijskom sudu kao svjedok u postupku protiv Drage Mačeka, Gorana Vukasovića, Ante Luetića, Matea Tramontane, Ivice Donkova, Hrvoja Matinovića, Danijela Nikolića i Ivana Cesareca, koje se teretilo za gospodarski kriminal u splitskom brodogradilištu i štetu od 4,7 milijuna američkih dolara.

Navedena osmorka je nepravomoćno oslobođena na splitskom sudu u ožujku 2014., no presuda do danas nije postala pravomoćna. Spis još čami u ladicama Vrhovnog suda.

Sam Klarić se našao na udaru Državnog odvjetništva krajem 2010. kada je priveden s Vukasovićem, kojeg je naslijedio na poziciji direktora Brodosplita, Slavenom Žužulom, suvlasnikom tvrtke Skladgradnja, koja je bila kooperant u splitskom škveru, i Josipom Poljakom, računovodstvenim savjetnikom u Žužulovoj tvrtki.

  • +6
Rijeka: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik na ispitivanje u DORH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Sumnjalo se da su Klarić i Vukasović od ožujka 2005. do druge polovice 2006. dogovorili sa Žužulom, i to na njegovo traženje, da će kroz postupak ugovaranja i naplate poslova antikorozivne zaštite novogradnji 441 do 444 osigurati monopol kod ugovaranja takvih poslova i da će onemogućiti škveru da postigne povoljnije cijene.

Procijenjena šteta bila je nešto veća od 10 milijuna kuna za Brodosplit te nešto manje od osam i pol milijuna kuna za državni proračun na ime neplaćenog poreza od strane Skladgradnje. Ta je istraga završila tako da ju je Županijsko državno odvjetništvo Splita u kolovozu 2016. obustavilo jer nije bilo dovoljno dokaza.