sve je otvoreno

Ministar Horvat na pitanje je li moguće da Uljanik ode u stečaj, a 3. maj ne: 'Svašta je moguće'

28.03.2019 u 19:58

Bionic
Reading

Ministar Darko Horvat u studiju RTL-a Danas govorio je o sudbini brodogradilišta Uljanik i 3. maj nakon što je danas Vlada odbila ponuđeno restrukturiranje brodogradilišta te su ona došla na korak do stečaja.

Na pitanje da sve upućuje da će Uljanik u stečaj i da druge opcije nema, ministar Horvat rekao je RTL-u da su u zadnjih šest mjeseci u Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva intenzivno tražili metode kako bi mogli i u Puli i u Rijeci "oživjeti nešto što u ovom trenutku stvarno podsjeća na jedno posrnulo trgovačko društvo".

Objasnio je da se razlika između jedno i drugog procesa nije dala smanjiti više od "onoga što smo u ovih nekoliko zadnjih dana stavili na stol", rekao je Horvat i dodao kako su došli do "sigurne brojke od milijarde i devet milijuna eura".

Rekao je da je Vlada očekivala da će sutkinja danas donijeti konačnu odluku o stečaju 3. maja. "Ovaj proces po ničemu nije sličan onome što smo proveli u Agrokoru, niti onome koji smo proveli u Petrokemiji. Ovo je jedan novi modalitet problematiku u kojoj nema nikakvog prihoda", kazao je Horvat te je odgovorio koje druge mogućnosti sada stoje Uljaniku i 3. maju. 

Na pitanje je li vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak sada konačno ispao iz te priče, Horvat je odgovorio da se i Debeljak može pojaviti kao potencijalni ponuđač u stečajnom postupku.

"No, to bi bila jedna druga filozofija. Ili nastavka brodogradnje, ali ne više financirane državnim novcem. A svaki od tih poduzetnika, ako investira može očekivati i zaradu. Već oni brodovi koji su danas na navozima nude određenu perspektivu da bi se na njima moglo zaraditi", kazao je Horvat. 

Na pitanje je li moguć scenarij da Uljanik ode u stečaj, a 3. maj ostane Horvat je odgovorio "svašta je moguće", kada se pogledaju procesi na sudovima u Rijeci i Pazinu.