kriza industrije

Šef Audija upozorava: 'Kriza u opskrbi čipovima protegnut će se i na "dobar dio" 2022.'

02.11.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Audi neće uspjeti povećati proizvodnju u bliskoj budućnosti jer ne uspijeva nabaviti potrebnu količinu čipova, a kriza u opskrbi protegnut će se i na "dobar dio" 2022. godine, upozorio je izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila

"Trenutno bismo željeli završiti gotovo šesteroznamenkasti broj automobila, a ne možemo i nećemo ih ni moći sve proizvesti", izjavio je predsjednik uprave njemačke tvrtke Markus Duesmann u izjavama objavljenim u utorak u dnevnom listu Augsburger Allgemeine.

Problemi će se po njegovim riječima protegnuti i na dobar dio 2022. godine.

"Nadamo se stabilizaciji proizvodnje i isporuke čipova u prvoj polovini 2022.", dodao je Duesmann, dodavši da će kriza stajati kompaniju "rekordne godine".

Najavio je izmjene u lancima opskrbe.

"Iz temelja ćemo izmijeniti naše nabavne lance kako bismo bili sigurni da možemo jamčiti milijarde čipova godišnje za našu kompaniju, ali nećemo sami početi proizvoditi čipove", napomenuo je Duesmann u razgovoru za regionalni njemački dnevnik.

U osvrtu na postupno napuštanje motora s unutarnjim izgaranjem, ustvrdio je da svijet treba odviknuti od naftne i benzinske "droge".

  • +4
Audi je ljetos najavio kraj proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem Izvor: Promo fotografije / Autor: Stefan Warter

"Moramo proći kroz apstinencijsku krizu i prijeći na električne motore i na energiju iz obnovljivih izvora", zaključio je. “Puno toga se mora dogoditi u sljedećih 30 do 40 godina kako bi svijet ostao prikladno mjesto za život."

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo smanjili emisije ugljičnog dioksida, a to se može postići samo bez izvora fosilnih goriva poput ugljena ili nafte", zaključio je čelnik njemačkog proizvođača automobila.