poslovni rezultati

Šef Adrisa: Uspješno se transformiramo, idemo u nove akvicizije

30.04.2018 u 13:59

Bionic
Reading

Kao što je izvijestila krajem prošloga tjedna, Adris grupa je u 2017. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,54 milijarde kuna. Poslovni prihod iznosio je 4,99 milijardi kuna, dok je prihod od prodaje robe i usluga iznosio 4,37 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 3,03 milijarde kuna, a na inozemnim tržištima 1,35 milijardi kuna.

Neto dobit iznosila je 374 milijuna kuna, pri čemu dobit nakon manjinskih interesa iznosi 293 milijuna kuna. U 2017. godini Adrisove tvrtke ostvarile su dvoznamenkasti rast neto dobiti, a, gledajući konsolidirano, rast iznosi 33 posto.

Trendovi uspješnog poslovanja Adris grupe nastavljeni su i u prvom tromjesečju 2018. godine. Ukupni prihodi iznosili su 1,28 milijardi kuna, što je za 12 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose pak 970 milijuna kuna i veći su za 21 posto. Neto dobit iznosi 18 milijuna kuna i dvostruko je veća u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

  • +2
Maistra, Hotel Lone Izvor: Promo fotografije / Autor: Maistra

Predsjednik uprave Adris grupe, Ante Vlahović, komentirao je rezultate: 'Rezultati koje ostvarujemo potvrda su uspješne transformacije naše tvrtke, ustrajnog provođenja strategije rasta i razvoja te dugoročne održivosti naših poslova. Uz organski rast, ustrajat ćemo na akvizicijama koje dodaju vrijednost našim poslovima, osobito u turističkom dijelu Grupe. Predstoje nam ozbiljan rad u integriranju novih znanja i novih tehnologija te snaženju kompanije uz potrebne organizacijske promjene'.

U turističkom dijelu Grupe trenutni je booking, u usporedbi s prošlogodišnjim, bolji za 14 posto. Intenzivno se investira u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda. Također, nastavlja se izgradnja novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja hotelske ponude u Rovinju.

I u ovoj godini Maistra ulaže znatna sredstva u kampove. Najvećim dijelom investicije obuhvaćaju ulaganje u prateću infrastrukturu te podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja kampova. Sredinom travnja, nakon višemjesečne obnove, otvoren je hotel Hilton u Dubrovniku. Ukupna planirana ulaganja u 2018. godini u turističkom dijelu Grupe iznose više od 500  milijuna kuna.

U svojoj strategiji rasta i razvoja Adris je akvizicijom tvrtke HUP Zagreb ojačao turistički dio svog portfelja. Početkom veljače potpisan je naime ugovor o stjecajnu 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus koja je vlasnik 58,6 posto tvrtke HUP Zagreb. Tom transakcijom, formalno provedenom 20. travnja, stvorene su pretpostavke da Adris postane najveća nacionalna turistička tvrtka pozicionirana u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta – Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu.