TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi blago porasli, Adris u fokusu nakon najave programa otkupa dionica

Bionic
Reading

U ponedjeljak je likvidnost bila dosta skromna na domaćem tržištu kapitala, što je karakteristično za početak tjedna. Ukupno je protrgovano svega 5,5 milijuna kuna, s dva milijunaša u redovnom trgovanju

Nastavljen je blago pozitivan sentiment iz druge polovine prošlog tjedna, te su CROBEX i CROBEX10 ojačali 0,03 posto i 0,27 posto, pri čemu su blue-chip izdanja predvodila dobitnike.

Od sektorskih indeksa među dobitnicima vrijedi izdvojiti tek 0,6 posto rasta indeksa turističkog sektora, dok je kod gubitnika najviše stradao indeks prehrambenog sektora s minusom od 1,5 posto.

U fokusu investitora su bile dionice Adrisa, nakon što je kompanija najavila pokretanje programa otkupa vlastitih dionica. I povlaštene i redovne dionica Adrisa su prikupile oko 1,3 milijuna kuna, te su bili jedini milijunaši, pri čemu je redovni Adris stagnirao cijenom na 490 kuna, dok je povlaštena dionica skočila 4,1 posto, što joj je priskrbilo titulu dobitnika dana.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Solidne cjenovne izvedbe još su upisale dionice Lošinjske plovidbe, Turisthotela i Končara koje su ojačale redom 3,2 posto, 2 posto i 1,4 posto. Na strani gubitnika izdvaja se dionica Tehnike koja je izgubila 4,4 posto na vrijednosti, a nešto slabiji dan su imali i preostali građevinari poput Dalekovoda i Instituta IGH čije su cijene oslabile 1,6 posto i 1,5 posto. Dionica Jadroplova se također našla među glavnim gubitašima s padom cijene od 2,6 posto.

Dobitnik dana:  Adris (p)  +4,07%  435,00

Gubitnik dana:  Tehnika  -4,39%  109,00

CROBEX:   +0,03%  1.850,65

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.