BORBA ZA ZASLUGE

SDP tvrdi da je dolazak IBM-a Milanovićev projekt

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 20.07.2016 15:24
  • Objavljeno 20.07.2016 u 15:24
Darko Parić

Darko Parić

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Projekt dovođenja IBM-a u Hrvatsku započela je i provela vlada Zorana Milanovića, a ovo što danas vidimo rezultat je njenog rada', tvrdi saborski zastupnik SDP-a i bivši pomoćnik ministra zadužen za e-Hrvatsku Darko Parić, komentirajući Vladinu objavu da će američki tehnološki div u Zagrebu otvoriti svoj tehnološki centar i zaposliti 500 ljudi

'To jest velika stvar za Hrvatsku, ali istine radi treba nešto reći o kronologiji: projekt IBM-a i hrvatske Vlade započeo je 2014. godine, kada je tadašnji premijer Zoran Milanović s delegacijom posjetio Sjedinjene Američke Države, a između ostalog sjedište te tvrtke. Tada smo prvi put razgovarali o ovom projektu, a u srpnju 2015. čak i potpisali memorandum, odnosno sporazum s IBM-om. Rezultat vidimo danas', kazao je Parić.

'Niti je vrijeme započelo, niti je Vlada započela postojati prije šest mjeseci, kada je na njeno čelo došao Tihomir Orešković. Svjesni smo da je kampanja u tijeku, ali prezentiranje da je ovako velika stvar odrađena u šest mjeseci nije korektno. Gospodin Orešković je menadžer i jako dobro zna da je za investicije poput ove potrebno više od šest mjeseci, a to što je on provodio izaslanstvo IBM-a kroz Plivine pogone vjerojatno je najmanje pridonijelo realizaciji ovog projekta', nastavlja SDP-ov zastupnik te je, tvrdi, kao pomoćnik ministra i osobno sudjelovao u realizaciji ovog projekta.

'Dakle, on je započeo 2014. godine i danas je završen, no ironično je da su od svih velikih projekata koje su najavljivali Most, HDZ i Tihomir Orešković uspjeli realizirati samo onaj koji je omogućila vlada Zorana Milanovića', zaključuje on.

Parić je potvrdio da se između nekoliko europskih zemalja vodila bitka oko dovođenja IBM-a, no da je Hrvatska zadovoljila 'dosta visoke uvjete'. Upitali smo ga o kojim se konkretno uvjetima radi pa je odgovorio da je Amerikance privukla educirana i kompetentna radna snaga. Koliko je njemu poznato, investitori nisu dobili velike porezne olakšice, nego 'poticaje za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina'.

Njihove plaće, kaže, logično će biti manje od njemačkih - ali i veće od hrvatskog prosjeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!