UOČI NOVE UTRKE

SDP još nije otplatio kredit za prošlu Josipovićevu kampanju

18.01.2014 u 08:00

Bionic
Reading

I dok se predsjednik Josipović već sprema u novu kampanju, zbog koje se nedavno podvrgnuo i operaciji kapka, u SDP-u još nisu podmirili stare dugove nastale financiranjem njegovog prvog uspona na Pantovčak.

'Kredit se uredno otplaćuje, protekle godine otplaćeno je 100.000 kuna. Kredit će u cijelosti biti isplaćen 2015. godine', odgovorila je glasnogovornica Vlade i SDP-a Ivana Grljak na upit o Josipovićevom kreditu. Vladajući SDP trenutno ima još 200.000 kuna duga po 'predsjedničkom kreditu' od pola milijuna kuna, što im nije nikakav problem otplatiti, s obzirom da parlamentarne stranke unatoč dugogodišnjoj krizi dobivaju izdašan novac iz proračuna. I ove će godine dobiti 50 milijuna kuna, od čega SDP -u pripada 20,4 milijuna kuna. Čak i ako bi im se ponovila nevolja s kašnjenjem financijskih izvješća, više im neće moći biti uskraćeno pet milijuna kuna iz proračuna, jer je nakon njihove kazne Ustavni sud ukinuo ovu uredbu. No s obzirom da će se krajem ove godine održati predsjednički izbori, zanimljivo je da će vladajuća stranka već krenuti u novo financiranje predsjedničke utrke, a da nije otplatila stare dugove. A u najcrnjem po njih scenariju, bez obzira što Josipović ima uvjerljivo najviši rejting po svim anketama, jedino što je za SDP izvjesno jest da će bez obzira na rezultat izbora i dogodine još uvijek plaćati kredit za Ivu Josipovića.

Podsjetimo, kako je Tportal lani otkrio, u revizijskom izvješću SDP-a pojavili su se novi krediti za financiranje Josipovićeve kompanije koje ovaj nije bio prijavio u završnom izvješću DIP-u. Brojke se nisu podudarale, DIP-u je Josipović prijavio 6,8 milijuna kuna koje je dobio od SDP-a, a revizorsko izvješće pobrojalo je da je Milanovićeva stranka pomogla aktualnom predsjedniku u osvajanju Pantovčaka sa 7,4 milijuna. Ivo Josipović nam je tada objasnio da su mu računi za reklame pristizali naknadno, o čemu je izvijestio DIP koji pak nije ažurirao svoje izvještaje, i da je stranka preuzela kredit koji je bio podigao na svoje ime. Tako je SDP 2011-e, u godini u kojoj je sam kretao u kampanju i na kraju osvojio vlast, preuzeo od dvije banke kredite tada aktualnog predsjednika. Prvi od 1,7 milijuna kuna platio je iste godine, a ovaj manji od pola milijuna kuna, još uvijek se vraća.