UVAŽEN MILANOVIĆEV PRIJEDLOG

Ustavni sud ukinuo članak zbog kojeg je SDP platio 5 milijuna kuna

20.12.2013 u 12:22

Bionic
Reading

Ustavni sud prihvatio je prijedlog SDP-a da se pokrene postupak ocjene ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te je ukinuo članak koji im je sporan. Premijer Zoran Milanović postupak na Ustavnom sudu najavio je nakon što je njegova stranka dobila kaznu od pet milijuna kuna zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvještaja

Sudac izvjestitelj Ustavnog suda Aldo Radolović rekao je da je odvjetnica Vesna Alaburić u ime SDP-a podnijela prijedlog za ocjenom suglasnosti s Ustavom članka 42. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Taj se članak odnosi na administrativne sankcije za sve stranke ili nezavisne zastupnike koji prekrše pravila objave godišnje financijske izvještaje.

Budući da je SDP početkom ove godine zakasnio dva dana s objavom izvještaja na internetskim stranicama,zaradio je kaznu od tri mjesečna prihoda iz proračuna, odnosno nešto više od pet  milijuna kuna. SDP smatra da članak 42. zakona (koji propisuje takvu kaznu) ugrožava pravo na slobodu udruživanja političkih stranaka, krši načelo razmjernosti i ograničava legitiman cilj objave izvješća zbog čega su tražili da se članak ukine.

Sudac Radolović prihvatio je argumente i predložio Ustavnom sudu da ukine članak 42. U svom prijedlogu SDP je naveo da prihvaća obavezu polaganja računa i imovine, ali ne uz tolike sankcije: 'Predlagatelj navodi da odredba donosi istovremeno normu i egzekuciju norme. Primjećuju da norma ne omogućuje nijansiranje sankcije te da se jednako tretira neobjavljivanje financijskog izvješća i zakašnjenje s izvješćem. Isto je zakašnjenje od par sati i par mjeseci.'

Također, za isti prekršaj postoje dvije kazne - ovaj iz Zakona o financiranju političkih aktivnosti te kazna iz Prekršajnog zakona.

'Proveli smo više rasprava i analiza i naš je zaključak sljedeći: Članak je doista u koliziji s člankom Ustava na pravo na slobodno udruživanje... Članak 42. proturječi i s člankom 6. Ustava koji regulira javno polaganje računa stranaka. Taj članak ima svoj legitiman cilj, a on je jamčenje transparentnosti političkih stranaka, ali sredstvo koje je primijenjeno nadilazi taj cilj i predstavlja neadekvatno sredstvo u postizanju cilja', rekao je sudac Radolović.

Problematična je istovremena administrativna kazna i posebna novčana kazna te je Ustavni sud dao naputak zakonodavcu da se u novoj projekciji zakona povede računa i o tome. 'Parlamentarna politička demokracija jedna je od najviših ustavnih vrednota. Osnivanje i djelovanje političkih stranaka mora biti slobodno, a one moraju biti posvećene općem dobru i ostvarivanju konkurentskih dobara. Njihovo financiranje mora biti javno i transparentno da se izbjegnu kontaminacije moćnih pojedinaca koji zlorabe pojam višestranačke demokracije', rekao je sudac.

Naglasio je i da sustav mora imati kazne i sankcije za izlaženje iz okvira, ali da one moraju biti razmjerne cilju koji se želi postići. 'Članak 42. prekoračuje taj cilj i one ugrožavaju sam cilj koji se želi postići. Zato predlažemo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i ukidamo članak 42.' - zaključio je Radolović.

Predsjednica suda Jasna Omejec
rekla je da je namjera zakonodavca da disciplinira stranke dobra i legitimna, ali da se kazna za isti prekršaj ponavlja: 'Zakašnjenje dovodi do sankcija, ali kada se ta sankcija pretvori u novčano kažnjavanje, imamo iadministrativno kažnjavanje od tromjesečnog iznosa iz proračuna. To je opet novčanokažnjavanje, a o njemu odlučuje političko tijelo od istih tih stranaka koje se kažnjavaju. Onda imamo rješenje koje je nerazmjerno legitimnom cilju, ali i rješenje protivno zahtjevima koje proizlaze iz načela vladavine prava. Zato podržavam prijedlog suca izvjestitelja.'