SINDIKALNA KOŠARICA

Sanaderov BMW prehranio bi 651 obitelj

30.03.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) očekuju da će ove godine bez posla ostati oko 80 tisuća ljudi. Temelje to na Vladinom očekivanju da će se u državni proračun smanjiti prihodi od doprinosa za 2,2 milijardi kuna

'Na osnovi te brojke i prosječne plaće, jasno je da Vlada očekuje da će ove godine otkaze dobiti 65.350 ljudi. Ako uzmemo u obzir da su plaće u drvnoj, tekstilnoj i prerađivačkoj industriji manje od prosjeka, dolazimo do brojke od 80 tisuća', objasnio je Ivan Tomac, predsjednik SSSH-a.

Prema sindikalnoj računici, četveročlana obitelj u ožujku ove godine za osnovne mjesečne izdatke poput prehrane, higijene, odijevanja ili stanovanja trebala je izdvojiti 6.447 kuna, što je tristo kuna više nego u isto vrijeme prošle godine. Najviše su porasli troškovi prehrane, i to u prosjeku za deset posto.

'Kruh je prošle godine tako poskupio 15,5 posto, meso za 6,4 posto, a odjeća i obuća za 2,7 posto. Prosječne plaće zamrznute su ili padaju', kaže Ana Knežević, predsjednica SSSH-a navodeći da je od 15 djelatnosti u 11 prosječna plaća lani snižena ili je tek neznatno rasla.

'Po potrošnji, od 40 europskih zemalja, Hrvatska se nalazi na 30. mjestu. U godinu dana u prosjeku trošimo 4.763 eura, dok je u EU taj iznos 12.500 eura. Sve to ukazuje na to koliko nam je nizak životni standard', ustvrdila je Knežević.

Sindikalisti su i izračunali da je za cijenu novog BMW-a premijera Ive Sanadera moglo živjeti tijekom cijelog ožujka 651 četveročlana obitelj te da bi 1.911 radnika koje rade za minimalac trebalo raditi cijeli mjesec za premijerov automobil.

SSSH-a je pozvao Vladu da nakon usvojenog rebalansa proračuna počne provoditi antirecesijsku mjeru pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.