POREČKO-PODUZETNA BISKUPIJA

Samostan Dajla u vlasništvu - Benedikta d.o.o.

04.08.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Nekadašnji benediktinski samostan Dajla, danas zapušteni spomenik kulture neoklasicističkog razdoblja na samoj obali mora, u vlasništvu je hotelsko-ugostiteljske tvrtke Benedikt d.o.o., koju su osnovali Porečko-pulska biskupija, Župa Dajla i Biskupska zaklada St. Severin iz austrijskog Linza, vidljivo je iz katastarskih podataka

Tvrtku Benedikt d.o.o., koja se igrom slučaja zove kao i papa s kojim je Biskupija došla u sukob oko imovine koju je država vratila Crkvi, osnovali su 1999. godine Porečko-pulska biskupija, Župa Dajla i Biskupska zaklada St. Severin iz Linza, a kao prvi član uprave bio je upisan Lino Zohil, ekonom porečkog biskupa Ivana Milovana. U prepucavanju s talijanskim benediktincima, Ilija Jakovljević, kancelar Porečko-pulske biskupije, nedavno je otkrio da samostan Dajlu nisu dobili od države, nego su ga 2005. dobili zamjenom zemljišta s tvrtkom Istraturist, pa ga ni ne mogu vratiti Talijanima. Tako da, uspiju li talijanski benediktinci u povratu imovine, mogli bi ostati bez samostana i Fratarske šume, dijela zemljišta koje je ta poduzetna biskupija već prodala za golferski projekt.

'Samostan je simbol institucije', kazao je tada Jakovljević, prešućujući da je objekt zapravo u vlasništvu tvrtke Benedikt d.o.o., koja je, suprotno formalnoj djelatnosti institucije na koju se poziva, registrirana za ugostiteljstvo i turizam, a kao osnovna djelatnost upisana joj je – hotelska. Temeljni kapital tvrtke iznosi 38,2 milijuna kuna, a ostaje nejasno u kojem je omjeru raspodijeljeno vlasništvo među partnerima. Prema podacima poslovnog registra, čini se da tvrtka uopće nije imala prihod u 2010. te da je njezina jedina vrijednost zgrada samostana i zemljište na obali mora u Dajli.

U nadzornom odboru Benedikta d.o.o. je i Vera Hek, kojoj je, prema pisanju Glasa Istre, Župa Dajla prodala hektar poljoprivrednog zemljišta, što je izazvalo negodovanje lokalnih poljoprivrednika koji su godinama obrađivali nacionaliziranu crkvenu zemlju.

S obzirom da je Ilija Jakovljević i sam član nadzornog odbora tvrtke Benedikt, htjeli smo ga zamoliti da nam objasni poslovne, očito turističko-ugostiteljske planove te crkvene tvrtke, ali i neobičan odnos s austrijskom župom St. Severin koja se, osim kao suvlasnik, pojavljuje i kao kreditor tvrtke, jer je Benediktu d.o.o. pozajmila 3,9 milijuna kuna, no nije odgovarao na naše pozive.