GRADITELJSTVO

Sajmovi Tegra i Interklima na ZV-u

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2009 15:30
  • Objavljeno 21.04.2009 u 15:27
građevina graditeljstvo

građevina graditeljstvo

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvorena dva specijalizirana sajma - 33. međunarodni sajam graditeljstva i opremanja Tegra i 20. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda Interklima.

Sajam Tegra, koji se potvrdio kao najznačajniji poslovni događaj graditeljske struke u Hrvatskoj i regiji, okuplja vodeće domaće i svjetske proizvođače građevinskog materijala, opreme i mehanizacije.

Na izložbenoj površini od 32.500 četvornih metara na Tegri svoje proizvode predstavlja više od 420 izlagača, od čega 159 inozemnih iz 25 zemalja. Ove godine na sajmu kolektivno nastupaju tvrtke iz Turske, Češka i Austrije.

Sajam Interklima okupio je najznačajnije domaće i inozemne proizvođače na području grijanja, klimatizacije, rashladnih uređaja i ostale opreme. Na sajmu sudjeluje 280 izlagača (146 inozemnih izlagača) iz 24 zemlje, a izlažu na površini od 17.600 četvornih metara.

Otvarajući sajmove državni tajnik za financije i robne zalihe u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Miljenko Pavlaković je istaknuo kako je Ministarstvo ovih dana objavilo javne pozive za projekte iz Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2009.

Potpore su sukladno antirecesijskim mjerama, usmjerene prema učinkovitijim potporama u pet područja - konkurentnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo, a za provedbu Operativnog plana osigurano je 340,3 milijuna kuna.

Pritom je najviše sredstava planirano za projekte jačanja konkurentnosti malog gospodarstva odnosno za potpore za uvođenje novih tehnologija, sustave upravljanja kvalitetom i tehničko usklađivanje, kao i za marketinške aktivnosti poduzetnika.

Tu su i projekti koji potiču poslovno povezivanje kroz zadruge i klastere, a koje postaje sve značajnije i u djelatnosti graditeljstva i opremanja, kazao je državni tajnik.

U sklopu trajanja sajmova, do 25. travnja, održat će se niz stručno popratnih skupova, okruglih stolova i savjetovanja kao što su 20. međunarodni simpozij o grijanju, hlađenju i klimatizaciji "Energija, Ekologija i Ekonomija", savjetovanje o prostornom planiranju i buci na radnom mjestu itd.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi