ne predaje se

Saif Alketbi od suda traži zabranu prodaju Fortenove!

15.06.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Saif Alketbi u četvrtak je izvijestio kako je u cilju zaštite svojih vlasničkih prava, a povodom najave prodaje Fortenova grupe, na nizozemskom sudu podnio zahtjev za privremenom mjerom radi spriječavanja pokušaja prodaje te kompanije te izvijestio da će odluka o toj privremenoj mjeri biti donesena 27. lipnja

Alketbi, koji tvrdi da je preko SBK Art-a najveći pojedinačni dioničar Fortenove, prema odluci nizozemskog prizivnog suda od kraja prosinca prošle godine, nema nikakva glasačka prava i ne može prisustvovati skupštinama dioničara odnosno imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe.

Naime, prizivni sud u Amsterdamu je krajem prosinca lani na svojoj službenoj stranici objavio presudu prema kojoj sankcionirani SBK Art, putem kojem ruska Sberbank drži 42,5 posto glasova na skupštinama Fortenova Group, ne može glasati na skupštinama dioničara Fortenova grupe.

"U cilju zaštite svojih vlasničkih prava, a povodom najave prodaje Fortenova grupe, u koju najveći pojedinačni dioničar nije uključen niti o njoj informiran, Saif Jaffar Markhan Alketbi je na nizozemskom sudu podnio zahtjev za privremenom mjerom, kako bi se spriječio pokušaj prodaje kompanije, a kojim bi se narušila njegova vlasnička prava", ističe se u današnjem priopćenju Alketbija.

Odluka o privremenoj mjeri, kako se navodi, donijet će se 27.lipnja.

Saif Jaffar Markhan Alketbi spreman je, kaže, ponuditi kvalitetno "alternativno rješenje" za kompaniju.

Cilj Saif Jaffar Markhan Alketbia je "razvijati kompaniju, stabilizirati njezin, po priznanju uprave, vrlo nestabilan financijski položaj te spriječiti potencijalni bankrot, koji bi mogao biti uzrokovan nemogućnošću isplate duga, a koji na naplatu stiže u rujnu", kaže se u priopćenju Saifa Alketbija.

Podsjetimo, iz Fortenove su u srijedu izvijestili da je sud u Amsterdamu odbio još jedan zahtjev sankcioniranog SBK Art-a i Saifa Alketbija da se Fortenova Group STAK-u zabrani održavanje današnje skupštine imatelja depozitarnih potvrda na kojem odlučuju o imenovanju Fabrisa Peruška u uprave nizozemskih društava.

U priopćenju je istaknuto kako je "SBK Art, između ostaloga, tražio zaustavljanje skupštine na kojoj će imatelji depozitarnih potvrda glasovati o imenovanju Fabrisa Peruška, glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe direktorom upravljačkih kompanija Fortenova grupe u Nizozemskoj, o tehničkim izmjenama dokumenata krovne udruge Fortenova STAK Stichting te izmjenama statuta Fortenova grupe koje reflektiraju konverziju temeljnog kapitala iz kuna u euro".

  • +3
Šeik Saif Alketbi Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

"S obzirom na hitnost prijedloga i predstojeću skupštinu sutra, Sud u Amsterdamu odbio je zahtjev bez detaljnog obrazloženja koje će uslijediti naknadno", navodi se u jučerašnjem priopćenju te dodaje kako će o ostalim točkama zahtjeva Sud u Amsterdamu također odlučiti naknadno.

"Odbijanje novog zahtjeva SBK Art-a jedna je u nizu odluka nizozemskih sudova kojom se odbijaju pokušaji miješanja sankcionirane osobe u korporativne odluke Grupe", zaključuje se u priopćenju Fortenove.

Inače, u vlasničkoj strukturi Fortenove SKB ART (pravni subjekt koji ima udjel ruskog Sberbankov u Fortenovi) drži 42,5 posto, dok ruski VTB Europa ima 7,39 posto.

Fortenova grupa je potkraj travnja ove godine započela s međunarodnim procesom ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d.

U priopćenju koje su tada objavili bilo je navedeno da sankcionirani suvlasnici odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike, istaknuli su tada iz Fortenove, uz objašnjenje i kako, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, više nema "ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Art ili Sberbanke".

No, početkom ovog tjedna mediji su prenijeli kako nitko od potencijalno zainteresiranih ulagača za kupnju Fortenova grupe u zadanom roku do 3. lipnja nije dostavio neobvezujuću ponudu, o čemu je Uprava obavijestila dioničare pismom, u kojem je navela i da se razmatraju alternativne opcije kako bi se pronašlo rješenje za osiguranje održivosti poslovanja.

S obzirom na takav ishod prve faze procesa prodaje MidCo-a, menadžment Fortenova grupe zaključio je da prodaja MidCo-a trećoj strani trenutno nije ostvariva. Uprava Fortenova grupe će nastaviti tražiti rješenje za sankcionirano suvlasništvo zajedno s najvećim nesankcioniranim dioničarima, uz fokus na održavanje iznimnih rezultata iz operativnog poslovanja, prenijeli su mediji početkom ovoga tjedna.