POSLJEDICA 'DAMPINGA'

SAD uvodi carine na uvoz aluminija iz 18 zemalja, uključujući Hrvatsku

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.10.2020 16:34
  • Objavljeno 09.10.2020 u 16:34
Wilbur Ross

Wilbur Ross

Izvor: EPA / Autor: Al Drago / POOL

SAD će zbog dampinga uvesti carine na uvoz proizvoda od aluminijskog lima u vrijednosti 1,96 milijardi dolara iz 18 zemalja, uključujući Hrvatsku, rekao je u petak američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Carine će skupini zemalja, među kojima su Njemačka i Kraljevstvo Bahrain, biti uvedene odmah, iako je odluka ministarstva da je riječ o dampingu preliminarna, izjavio je Ross za Fox Business Network.

Odluka obuhvaća i Brazil, Hrvatsku, Egipat, Grčku, Indiju, Indoneziju, Italiju, Oman, Rumunjsku, Srbiju, Sloveniju, Južnoafričku Republiku, Južnu Koreju, Španjolsku, Tajvan i Tursku, rekao je Ross.

Prema priopćenju na internetskoj stranici ministarstva trgovine, najviše carine predviđene su za uvoz aluminijskih proizvoda iz Njemačke, u rasponu od 51,18 do 352,17 posto, a najmanje Grčkoj, od 2,72 posto.

Carine na uvoz proizvoda od aluminijskog lima iz Hrvatske iznosit će 3,22 posto.

Ross je poručio da će Američka komisija za međunarodnu trgovinu konačnu odluku o carinama donijeti u veljači 2021.godine.

Kina nije na listi, rekao je Ross, dodajući kako je SAD već uveo carine na aluminijske proizvode iz te zemlje, što je dovelo do viškova kineskih kapaciteta koji su izmješteni u druge zemlje i rezultiralo dampingom u SAD-u.

Navodi da je zbog rasta potrošnje određenih proizvoda u SAD-u u vrijeme pandemije, kao što su vozila i brodovi za rekreaciju, porasla važnost određivanja cijena aluminijskog lima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!