GM ODBIO KINEZE

Saab objavio bankrot

19.12.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Švedski proizvođač automobila Saab objavio je bankrot nakon neuspjeha u dobivanju sredstava od potencijalnih kineskih ulagača, prenosi BBC

Saab je o preuzimanju pregovarao s nekoliko kineskih tvrtki, uključujući i Zhejiang Youngman Lotus Automobile, no pregovore je prekinuo djelomični vlasnik Saaba General Motors. Naime, u GM-u Kinezima nisu htjeli dati pristup tehnološkim licencijama
Google Oglasi

'Odbor je nakon toga zaključio da bi tvrtka, bez daljnjih ulaganja, bila platežno nesposobna te da je bankrot u najboljem interesu njezinih kreditora', izvijestili su iz Saaba.

Saabov glavni pogon u švedskom gradu Trollhättanu prestao je s radom još u travnju, nakon problema s isplatom dobavljača. Radnici su se požalili da plaću nisu primili od prošlog mjeseca, a na nizozemskom je tržištu prošlog tjedna prekinuto trgovanje Saabovim dionicama.

Kako piše Bloomberg, Saab ima ukupno oko 3600 zaposlenika, od čega ih čak 3400 radi u Trollhättanu. Vrhunac prodaje automobila tvrtka je dosegnula 2006. godine, s 133 tisuća automobila, no brojke su u posljednjim godinama u oštrom padu. Tako je 2010. godine prodano samo 31.696 automobila, gotovo dvostruko manje od planiranog.