NOVA LOŠA VIJEST

S&P srezao kreditni rejting Agrokora

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2017 17:31
  • Objavljeno 05.04.2017 u 17:00
Standard and Poor's

Standard and Poor's

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Standard&Poor's snizio je u srijedu dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s 'B-/B' na 'CC', što znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje te rejting agencije da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na 'SD', što označava selektivni stečaj

Takvu rejting akciju iz te agencije obrazlažu mišljenjem da će Agrokor vjerojatno morati proći kreditno restrukturiranje pod nepovoljnim uvjetima, što bi po njihovim kriterijima bilo isto kao i stečaj.

Iz S&P-ja navode da je glasnogovornica Agrokor grupe 2. travnja kazala da je kompanija postigla sporazum s bankama kreditorima o standstill aranžmanu. Skupina kreditora obuhvaća Sberbank, VTB, Erste, koje zajedno imaju većinu od 2,5 milijardi eura dugova po kreditirma grupe na dan 30. rujna 2016.

 Banke su signalizirale da bi mogle osigurati Agrokoru 300 milijuna eura dodatnih kreditnih linija kako bi financirao kratkoročne potrebe za likvidnošću, prije svega za plaćanje dobavljača.

"Vjerujemo da su te nove posudbe potrebne kako bi se održala operativnost kompanije nakon, čini se, naglog smanjenja uvjeta trgovinskih kredita koje su mu dali njegovi dobavljači", navode iz S&P-ja.

Antonio Alvarez III., krizni menadžer Agrokora

Antonio Alvarez III., krizni menadžer Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Kako se dodaje, po svemu sudeći, ta predložena transakcija i dalje ovisi o potpisanom sporazumu između Agrokora, njegovih vlasnika i glavnih banaka.

"Vjerujemo, međutim, da će standstill sporazum vjerojatno predstavljati smanjenje ekonomske vrijednosti u odnosu na originalne uvjete Agrokorovog paketa zajmova i da će on prema našoj metodologiji biti nepovoljan", navode u S&P-ju.

Negativni izgledi, pak, odražavaju stajalište da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na 'SD' - selektivni stečaj, jednom kada se finaliziraju dogovori s kreditorima.

Agencija Moody's smanjila je u potkraj ožujka kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni jer, kako ističu, kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!