SJEDNICA HFP-A

S Orcom mirenje, arbitraža ili suđenje

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.07.2010 20:12
  • Objavljeno 22.07.2010 u 20:09
Vedran Duvnjak

Vedran Duvnjak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) na današnjoj je sjednici prihvatio informaciju da je HFP 13. srpnja ove godine jednostrano raskinuo sporazum dioničara s luksemburškom ORCO grupom u Sunčanom Hvaru uz zaključak da od danas teče rok od 30 dana za mirenje HFP-a i Orca, odnosno dogovor o eventualnom nastavku tog sporazuma

S obzirom da se Orco već protivi raskidu tog sporazuma te najavljuje tužbe protiv HFP-a, UO HFP-a je zaključio da će se, ne uspije li 30-dnevno mirenje, ići na arbitražu na nadležno tijelo, a moguća je i sudska tužba.

Podnoseći opširno izvješće o razlozima raskida sporazuma predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak naglasio je da je razlog raskida isključivo odnos dioničara i vlasnički odnosi te neispunjavanje obveza ORCO-a iz sporazuma.

Među tim obvezama je bila i obveza ORCO-a da Sunčani Hvar kroz upravljanje dovede do stabilnog financijskog poslovanja, no kako je zadnja revizija pokazala da je Sunčani Hvar nelikvidan, prezadužen i da neće moći ispuniti obveze prema vjerovnicima i radnicima i to je bio jedan od razloga raskida sporazuma, rekao je Duvnjak.

HFP će se i dalje brinuti za Sunčani Hvar i odgovoran je za tu tvrtku unatoč tomu što je jednostrano raskinuo sporazum, istaknuo je Duvnjak

Sporazum je, rekao je u dodatnim objašnjenjima, raskinut i zato da se spriječi pokretanje stečaja u Sunčanom Hvaru te daljnje financijske dubioze.

Kazao je i da je u tijeku turistička sezona, HFP od Sunčanog Hvara još neće tražiti povrat pozajmljenih im 15 milijuna kuna za plaće na što ima pravo, ali očekuje da nakon ovog raskida sporazuma ORCO grupa HFP-u vrati otprilike sedam posto dionica koje mu je HFP prenio bez naknade nakon prve dokapitalizacije od 200 milijuna kuna 2006. godine, objasnio je Duvnjak.

Duvnjak je kazao i da se ORCO od ožujka ove godine nije odazivao na pozive HFP-a da sredi situaciju u Sunčanom Hvaru kao i da na zadnjoj Skupštini dioničara u ožujku ove godine nije prihvatio imenovanja jednog člana HFP-a u Nadzorni odbor te tvrtke, pa HFP tako sada u Nadzornom ima samo jednog člana, a ne dva što mu po Sporazumu dioničara pripada.

Predsjednik Upravnog odbora HFP-a, ministar poljoprivrede Petar Čobanković naglasio je i da je taj Sporazum HFP jednostrano raskinuo zbog zaštite interesa države i građana te da to nikako ne bi smjelo utjecati na poslovanje Sunčanog Hvara i na isplatu plaća radnicima.

Slično mišljenje ima i ministar turizma Damir Bajs koji je dodao i da se sporazum morao raskinuti 13. srpnja jer je to bio datum isteka roka tog sporazuma pa je pozvao Upravu Sunačnog Hvara da provede sve što treba da sezone ide uspješno.

Orco Propeerty Group i HFP su 18. lipnja 2005. godine sklopili sporazum dioničara u pogledu društva Sunčani Hvar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi