hakeri uzvraćaju udarac

Ruska državna banka VTB pod kibernetičkim napadom bez presedana: 'Nikad nije bilo gore'

06.12.2022 u 10:10

Bionic
Reading

Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim kibernetičkim napadom u svojoj povijesti, objavila je u utorak, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web-stranici, ali uvjeravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni

VTB je u državnom vlasništvu i priopćio je da odbija napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), u kojem hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim količinama podatkovnog prometa kako bi je paralizirali. "Tehnološka infrastruktura banke je pod kibernetičkim napadom bez presedana iz inozemstva", rekao je VTB u priopćenju.

"Najveća ne samo ove godine, nego u cijelom vremenu poslovanja banke." Ruski vladini subjekti i državne tvrtke na meti su takvih napada zbog događaja u Ukrajini. Internetske stranice Kremlja, vodećeg prijevoznika Aeroflota i najvećeg zajmodavca Sberbanka među onima su koji su doživjeli gašenja ili privremene probleme s pristupom.

Hakeri su također odgodili početak govora predsjednika Vladimira Putina na glavnom ruskom gospodarskom forumu ranije ove godine. Proruski hakeri su u međuvremenu preuzeli odgovornost ili su okrivljeni za napade na web-stranice i infrastrukturu u Litvi, Norveškoj i Sjedinjenim Državama ove godine.

VTB je rekao da je većina napada došla iz inozemstva, ali da je posebno zabrinut zbog prometa s ruskih IP adresa. Rekli su da će sve identificirane ruske IP adrese napadača predati policiji.