pod istragom

Hanfa se oporavlja od hakerskog napada

30.01.2024 u 11:35

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) 23. siječnja 2024. pretrpjela kibernetički napad na svoj računalni sustav. Uzroci i posljedice napada i dalje su pod istragom

Hanfa surađuje sa svim nadležnim tijelima. Ukupna šteta se još utvrđuje, priopćili su iz Hanfe.

U suradnji s nadležnim institucijama i vanjskim IT partnerima odmah nakon napada započeli su, kako navode, hitnu sanaciju i oporavak digitalnog sustava. Na tome radi interni tim Hanfe koji uključuje zaposlenike iz različitih područja, uz dodatan angažman vanjskih neovisnih stručnjaka.

Tako je u četvrtak 25. siječnja uspostavljena interna elektronička komunikacija te je gotovo u potpunosti obnovljena internetska stranica Hanfe.

U drugoj fazi očekuje se objava javnih registara te obnova stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja Hanfe (Reports).

'Stoga molimo sve korisnike naših informacija, financijsko tržište i širu javnost za razumijevanje zbog toga što navedeno u narednom periodu privremeno još neće moći koristiti.', poručuju iz Hanfe.

Hanfa je, postupajući u skladu s važećom regulativom i uzimajući u obzir mogući rizik za prava i slobode pojedinca, o incidentu izvijestila nadležno tijelo za zaštitu osobnih podataka te čini sve da ne dođe do kompromitacije osobnih podataka ispitanika. Sigurnost i zaštita osobnih podataka i privatnosti od iznimne su nam važnosti i stoga ćemo sve ispitanike redovno obavještavati o novim saznanjima. Daljnje mjere obavještavanja ispitanika u razmatranju su te ovise o rezultatu nadzora te unutarnje i vanjske istrage.

Neovisno o tijeku događaja, u Hanfi nastavljaju s redovnim poslovima iz svoje nadležnosti te smo u direktnom kontaktu sa subjektima nadzora radi redovne dostave i predaje svih izvješća.

Građanima sugeriraju da svakako na adresu potrosaci@hanfa.hr nastave slati svoje prigovore povezane s nebankarskim financijskim uslugama kao i do sada. Pritom ih mole da sve upite koje su Hanfi elektroničkim putem uputili 23. i 24. siječnja 2024. ponove i pošalju na istu adresu. Kontakti naših drugih službi za sve druge upite nalaze se ovdje.

U slučaju zabrinutosti za osobne podatke ispitanici se mogu obratiti i službeniku za zaštitu podataka na privatnost@hanfa.hr. Nove informacije objavit ćemo po završetku istrage te nakon primjene novih funkcionalnosti našeg sustava.