pada dobit

Ruska banka VTB očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa

29.11.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Ruska banka VTB očekuje da bi oštar rast ključnih kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njezinu neto dobit u 2022. godini, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Andrej Kostin. U listopadu druga po veličini ruska državna banka podigla je prognozu neto dobiti za ovu godinu na više od 300 milijardi rubalja (četiri milijarde dolara), s očekivanih 295 milijardi rubalja u prethodnoj procjeni, podsjeća Reuters.

Kostin je u razgovoru za Reuters rekao da će jednokratni čimbenici, uključujući prodaju 17,3 posto vlasničkog udjela u maloprodajnoj tvrtki Magnit, poduprijeti jačanje dobiti u ovoj godini. Upozorio je ipak da više kamatne stope štete maržama i da će se jasnije osjetiti na bančinim rezultatima u 2022. godini.

Zbog jačanja inflacije ruska središnja banka podigla je od početka godine ključnu kamatnu stopu za 3,25 postotnih bodova, a najavljuje i daljnja povećanja. U VTB-u očekuju da će ih na sjednici sredinom prosinca podići za još pola postotnog boda.

Kostin procjenjuje da će više kamatne stope prigušiti ukupni rast kredita građanima u ruskom bankarskom sektoru na 14,5 posto u idućoj godini, s ovogodišnjih 22 posto.

Rast korporativnih kredita po njegovim bi procjenama trebao biti jednoznamenkast u 2022. godini, nasuprot rastu od 10 do 12 posto koliko se očekuje ove godine.

"To bi značilo da je moguće da neto dobit VTB-a u 2022. možda neće biti na razini rekorda koji očekujemo u 2021. - slabija marža anulirat će rast poslovanja”, rekao je Kostin.

Neto dobit ove bi godine tako trebala poskočiti s prošlogodišnje 75,3 milijarde rubalja, kada je poslovanje pogodio covid 19, i nadmašiti 201,2 milijarde rubalja ostvarene u pretpandemijskoj 2019. godini.

Banka će preporučiti da se polovina ovogodišnje neto dobiti isplati imateljima redovnih dionica kroz dividende, ali planira razgovarati s vladom o manjoj isplati imateljima povlaštenih dionica, kazao je Kostin.

Ruska vlada drži 92,2 posto VTB-a putem redovnih i povlaštenih dionica. Preostalih 7,8 posto VTB-a čine redovne dionice koje su u slobodnom opticaju, podsjeća Reuters.