DE-DOLARIZACIJA

Rusija razmatra zamjenu rezervi američkih dolara digitalnom imovinom

27.10.2021 u 09:03

Bionic
Reading

Vladimir Putin prošlog je tjedna rekao da je prerano koristiti kriptovalute za podmirenje trgovine naftom, no priznao je njihov potencijal za prijenos sredstava na globalnoj razini. Dok Rusija nastavlja napore u de-dolarizaciji, Ministarstvo vanjskih poslova navodno razmatra zamjenu američkog dolara ne samo tradicionalnim fiat valutama već i digitalnim valutama.

Aleksandr Pankin, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, ponovio je planove zemlje za smanjenjem dolarskog udjela u ruskim međunarodnim pričuvama i njegovo korištenje u nagodbi sa stranim partnerima u intervjuu za lokalnu novinsku agenciju Interfax. Dužnosnik je rekao da ministarstvo ne isključuje mogućnost zamjene američkog dolara s 'nekom digitalnom imovinom' uz druge valute, prenosi Lider.

- Moguće je zamijeniti američki dolar s drugim valutama, kako nacionalnim tako i regionalnim, kao i nekim digitalnim sredstvima dugoročno - izjavio je Pankin.

Pankin je dodao da bi takva zamjena zahtijevala značajne napore vlade, uključujući obnovu uspostavljenih modela suradnje između jurisdikcija i poduzeća, kao i stvaranje novih mehanizama za nove sustave podmirenja. Zamjenik ministra vanjskih poslova istaknuo je kako je ruska kampanja de-dolarizacije u skladu s naporima zemlje da izbjegne izazove koje predstavljaju sankcije američke vlade.

- Plaćanja u američkim dolarima prolaze kroz američke banke i klirinški sustav koji omogućuje Washingtonu da blokira sve transakcije koje smatraju sumnjivima - rekao je Pankin.

Dodao je da se ruska vlada nije suočila s takvim problemima s eurom ili drugim fiducijarnim valutama te da ne planira slične mjere za bilo koju drugu nacionalnu valutu za sada. Već nekoliko godina Rusija razmatra korake za smanjenje dolarskog udjela u nacionalnom fondu za socijalnu skrb vrijednog 186 milijardi dolara. Lokalne vlasti planiraju dramatično povećati svoje udjele u kineskom juanu i ulagati u zlato.

Posljednje izjave Ministarstva vanjskih poslova dodatno jačaju očiti interes Rusije za korištenjem kriptovaluta u međunarodnom sustavu plaćanja.