stabilizacija tržišta

Rusija privremeno zabranila izvoz benzina i dizela

21.09.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Rusija je privremeno zabranila izvoz benzina i dizela kako bi stabilizirala domaće tržište, objavila je vlada u četvrtak, istaknuvši da su iznimka isporuke u Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan.

Zabrana ne vrijedi za gorivo koje se prema međuvladinim sporazumima isporučuje članicama Euroazijske ekonomske unije, objašnjava Moskva izuzetke.

„Privremeno ograničenje (izvoza) rezultirat će zasićenim tržištem goriva, pa će se cijene za potrošače smanjiti", stoji u priopćenju ruske vlade.

Ministarstvo energetike napominje da će zabrana spriječiti "sivi" izvoz motornih goriva.

Rusija je proteklih mjeseci povremeno bilježila nestašicu benzina i dizela. Veleprodajne cijene goriva naglo su porasle, ali maloprodajne su cijene ograničene i usklađene sa službenom inflacijom.

Nestašica izaziva posebno velike probleme na jugu, u ruskoj žitnici, gdje je gorivo iznimno važno za žetvu.

Trgovci objašnjavaju da ponudu goriva ograničavaju radovi na održavanju rafinerija, zastoji u željezničkom transportu i slaba rublja, koja potiče izvoz.

Rusija je već u prvih 20 dana rujna smanjila izvoz brodskog dizela i plinskog ulja, za 30 posto u odnosu na kolovoz, na oko 1,7 milijuna metričkih tona, prema podacima trgovaca i LSEG-a.

„Kako bi stabilizirala situaciju na tržištu goriva, vlada je već povećala obvezne zalihe benzina i dizela na robnoj burzi...”, stoji u priopćenju.

„Uspostavljen je i (sustav) dnevnog praćenja nabave goriva za potrebe poljoprivrednih proizvođača, uz trenutno prilagođavanje količina”, priopćili su.

Rusija je prošle godine izvezla 4,817 milijuna tona benzina i gotovo 35 milijuna tona dizela, navodi Reuters.