NAJVEĆA U HRVATSKOJ

Rusi u Orahovici otvorili solarnu elektranu

21.09.2012 u 09:20

Bionic
Reading

U probni rad u Orahovici je jučer u pogon puštena Fotonaponska elektrana Orahovica 1, dosad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj snage 500 kW. Projekt u vrijednosti 11 milijuna kuna rezultat je suradnje Grada Orahovice, partnerske tvrtke Sunstroom energija i ulagača Migrit energije

Planirana godišnja proizvodnja 560.000 kWh godišnje, a planirani radni vijek elektrane je 25 godina. Elektrana je izgrađena u roku od tri tjedna na 1,8 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta poslovne zone. Fotonaponski paneli ukupne površine oko 2.040 četvornih metara iz Sunčeve energije generirat će električnu energiju koju će preuzimati HEP u svoju mrežu.

Grad Orahovica investiciju je privukao zahvaljujući pripremi kompletne investicijske, građevinske i statusne dokumentacije, prodajući gotovi projekt investitoru te uz plaćanje mjesečnog najma od 23 eura po instaliranom kilovatu.

Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec elektrane najbitnijim je ocijenio koncept po kojem zemljište nije prodano nego iznajmljeno, na osnovu čega će gradski proračun na godišnjoj razini imati prihod od dodatnih 80 tisuća eura.

Nemec je najavio da će grad nastaviti ulaganja u obnovljive izvore energije, i to u gradnju novih solarnih elektrana te energane na biomasu. Planirana je gradnja dodatnih kapaciteta snage 2,5 MW.

'Ponovno pripremamo kompletnu projektnu dokumentaciju i tražimo investitore. Raspored snage energetskih postrojenja odredit će struka, najbitnije je da imamo koncept koji funkcionira', ustvrdio je Alan Grgić, predsjednik gradskog Povjerenstva za obnovljive izvore energije.

Prilikom jučerašnjeg otvaranja elektrane član uprave španjolskog Sunstroom energy group Reinout Das rekao je da je orahovački projekt trenutno najveća investicija tvrtke u inozemstvu i izrazio zadovoljstvo suradnjom s gradskom upravom i HEP-om.

Mihail Zuhkov, vlasnik Migrit energije d.o.o, najavio je nastavak ulaganja u slične projekte u Hrvatskoj. U energetske projekte obnovljivih izvora energije, rekao je, u sljedeće tri godine tvrtka želi uložiti između 300 i 400 milijuna kuna.